9 manieren om af te vallen door uw keuken herin te richten

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Niet het zoveelste wonderdieet, maar wel een makeover van uw keuken kan een eerste stap zijn in uw afslankprogramma. ‘Het is makkelijker om slank te worden door de omgeving dan door wilskracht’.

Wie wil afvallen, moet zijn keuken opruimen, zo blijkt. U snackt immers mogelijk de helft minder als u uw keuken netjes op orde hebt. En als u de cornflakes niet open en bloot in de keuken hebt staan, zullen de kilootjes er ook sneller afvliegen. Dat meent althans de befaamde Amerikaanse voedingsdeskundige Brian Wansink, auteur van het baanbrekende boek ‘Hap Slik Weg‘, die al 25 jaar lang ons eetgedrag bestudeert. Volgens de voedingsexpert nemen we elke dag maar liefst meer dan 200 beslissingen over voeding, zoals wat en wanneer we eten, of we een tweede portie nemen, enz… En dan kan het al eens fout gaan.

‘Het is makkelijker om slank te worden door de omgeving dan door wilskracht’, legt Wansink uit in zijn nieuwe boek: ‘Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life’. (slimbydesign.org), waarin hij zijn onderzoek naar meer dan 200 keukens in Amerikaanse huizen uit de doeken doet. Hij en zijn team brachten die uitgebreid in beeld, waaronder de afwas, de koelkast en de werkbladen en noteerden ook de lengte en het gewicht van de persoon die verantwoordelijk is voor de boodschappen.

Na zijn analyse kwam Wansink tot de volgende conclusies:

1. Zet gezonde etenswaren meer in het zicht

Ruim uw kasten en koelkast op zo’n manier op dat de eerste etenswaren die u ziet de gezonde zijn. In een studie bij mensen die dit deden, ontdekten Wansink en zijn team dat ze na een week bijna drie keer meer groenten en fruit aten dan de week daarvoor. ‘We denken dat groenten en fruit verser blijven als we ze in het groentevakje leggen, maar ons doel is om ze op te eten, niet om ze te composteren’, aldus Wansink. Daarom raadt hij aan om in de keuken en op het werk een fruitmandje met twee of meer fruitsoorten duidelijk in het zicht te zetten. Hij deed het en wat blijkt: ‘Ik eet meer fruit dan Tarzan!’

2. Maak verleidelijk voedsel onzichtbaar

Zorg dat er geen enkel ander voedingsmiddel dan fruit in het zicht staat in de keuken. Dat betekent: geen cornflakes, gebakjes, chips,… Vrouwen die één doos cornflakes op een zichtbare plaats hadden staan, wogen meer dan zij die dat niet hadden.

3. Ruim uw keuken op

Rommelige keukens stimuleren mensen 44 procent meer om te snacken dan zij die hun keuken op orde hebben. Zet dus uw toaster, snijplankjes en messenhouder netjes weg. ‘Een georganiseerde keuken zet immers aan tot zelfcontrole, een rommelige keuken doet het omgekeerde.’

4. Maak van uw keuken geen lounge

Hoe langer u in de keuken rondhangt, hoe meer u zal eten. Dus, zet geen gemakkelijke stoel of zetel, tv, computer of tablet in de keuken.

5. Vermijd grote verpakkingen

Mensen eten meer uit grote verpakkingen dan uit kleine. Het advies: verpak de grote dozen na aankoop opnieuw in kleinere porties.

6. Eet uit kleinere borden

Uit een onderzoek waarbij voedingsdeskundigen een portie roomijs kregen, bleek dat de experts 54 procent meer ijs aten wanneer ze grotere kommen en lepels gebruikten. ‘En dat zijn mensen die beter zouden moeten weten’, zegt Wansink.

7. Drink uit een kleiner en smaller glas

Deze tip geldt enkel voor frisdranken en andere suikerrijke dranken. Voor water geldt dan weer het omgekeerde.

8. Zet geen potten en pannen op tafel

Wanneer iemand zijn bord vult in de keuken waar de pot nog op het vuur staat, eet hij 19 procent minder dan wanneer de pot op tafel staat. ‘Mensen, vooral mannen, hebben de neiging om telkens weer opnieuw bij te scheppen wanneer het eten recht voor hun neus staat.’

9. Vermijd andere activiteiten tijdens het eten

Hoe meer iemand televisie kijkt tijdens het eten, hoe groter het bmi van zowel de ouder als het kind. Zo bood Wansink bezoekers van een bioscoop vijf dagen oude popcorn aan. De filmliefhebbers klaagden dat de popcorn vreselijk smaakte, maar bleven er toch van eten tijdens het kijken naar de film. ‘We hebben de neiging om geesteloos te eten wanneer we andere activiteiten doen’, aldus de voedingsdeskundige.

Partner Content