74.000 Belgen invalide door rugklachten

Rugpijn doet tienduizenden mensen in de invaliditeit verzeilen. © Getty Images/iStockphoto

Belgen belanden steeds vaker in de invaliditeit door rugproblemen. Hun aantal stijgt snel en dat weegt op de sociale zekerheid.

Dat blijkt uit een enquête van de Socialistische Mutualiteiten bij 5400 leden, melden de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg. “De enquête toont aan dat te weinig mensen de oorzaak van hun kwaal kennen en dat ze vaak niet weten hoe ermee om te gaan”, klinkt het.

Zinloze behandelingen

In 2007 waren 58.032 Belgen invalide door rugklachten, in 2011 waren dat er 74.192 en ook in 2012 blijft het aantal invaliden door rugpijn stijgen. Bij één op de zes nieuwe invaliden zijn rugklachten de hoofdoorzaak; zelfstandigen worden zelfs vaker invalide door rugpijn dan door psychische problemen.

Rugpijn weegt zwaar door op de sociale zekerheid. Niet alleen door de uitkeringen die lange tijd moeten worden uitbetaald, maar ook door verkeerde behandelingen. “Zo weten we al langer dat een röntgenfoto in negentig procent van de gevallen zinloos is”, zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. “Zo’n foto kost nochtans geld, stelt de patiënt bloot aan straling en wordt vaak zelfs meermaals herhaald.”

Thuisblijven helpt niet

De Socialistische Mutualiteiten willen met een loketactie in de Vlaamse provincies patiënten oplossingen aanreiken. Vaak gaan die in tegen volkswijsheden. Zo maken rusten en van het werk thuisblijven de zaken vaak nog erger. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content