68.000 kinderen zitten thuis dagelijks in tabaksrook

Rokende vrouw © Istock

68.000 kinderen zitten dagelijks thuis in tabaksrook. Kom op tegen Kanker waarschuwt voor de enorme gezondheidsrisico’s die hier mee gepaard gaan zoals de verhoogde kans op wiegendood en chronische bronchitis.

Dagelijks zitten 68.000 Vlaamse kinderen (jonger dan 15 jaar) thuis in tabaksrook. Dat blijkt uit een enquête van TNS Media in opdracht van Kom tegen Kanker. ‘Dit houdt enorme gezondheidsrisico’s in’, waarschuwt de organisatie in een persbericht.

Wiegendood

Tabaksrook vergroot de schade bij kinderen omdat hun immuunsysteem nog niet op punt staat en tot de leeftijd van zeven jaar zijn de longblaasjes nog in ontwikkeling. Het longvolume van volwassenen die in een rokerige omgeving zijn opgegroeid is dan ook kleiner. Het risico dat kleine kinderen sterven aan wiegendood is dubbel zo groot en ze hebben twee tot drie keer meer kans op astma.

Het risico dat kleine kinderen sterven aan wiegendood is dubbel zo groot

Ook chronische bronchitis, middenoor-, long- en hersenvliesontstekingen komen vaker voor bij kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving. Op latere leeftijd lopen ze meer kans op hart- en vaatziekten en kanker. Bovendien verdubbelt het risico dat kinderen later zelf gaan roken, als hun ouders roken.

Allemaal belangrijke factoren die de organisatie er toe aanzet om het aantal kinderen in de rook terug te dringen.

Verbetering

Toch is de situatie enorm verbeterd in vergelijking met 2008, toen er voor de eerste maal een onderzoek werd uitgevoerd. Zeven jaar geleden werden namelijk 115.000 kinderen dagelijks geconfronteerd met tabaksroop.

Volgens Kom op Tegen Kanker heeft een rookverbod in de horeca een positief effect op roken in het bijzijn van kinderen. ‘Een vijfde van de rokende ouders geeft aan niet meer te roken in het bijzijn van de kinderen sinds het rookverbod van kracht ging’, klinkt het. 58 procent van de rokende ouders vindt trouwens dat roken in het bijzijn van kinderen bij wet verboden zou moeten zijn. In 2008 was dit nog 43 procent.

Hoger opgeleiden

Een bijkomende opmerkelijke vaststelling uit de enquête: de sociale kloof groeit wanneer het gaat om roken in het bijzijn van kinderen. De daling van het aantal gezinnen waar gerookt wordt in aanwezigheid van kinderen, is immers het sterkst bij hoger opgeleiden. Deze groep ervaart dit ook vaker als een probleem. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content