De meeste redenen voor een slecht ruikende adem liggen voor de hand: scampi's in looksaus of koffie of zijn niet erg bevorderlijk voor een frisse adem. Maar er zijn ook enkele verrassende oorzaken die we niet in de hand hebben. The Huffington Post zette ze op een rijtje.

1 . Medicijnen

Sommige medicijnen hebben als neveneffect dat ze de mond uitdrogen. En speeksel is net essentieel voor het wegspoelen van 'deeltjes met een geur'. Net om diezelfde reden geurt uw adem 's morgens minder fris. 's Nachts maakt u namelijk minder speeksel aan.

2. Zwaarlijvigheid

Recent onderzoek toont aan dat in de darmen van zwaarlijvige mensen bepaalde organismen aanwezig zijn die een specifiek chemisch gas produceren. Dit gas zorgt voor een slechte adem.

3. Luchtwegeninfecties

Luchtweginfecties zoals een longontsteking, bronchitis of een chronische infectie van de sinussen kunnen een slechte adem veroorzaken.

4. Schrappen van koolhydraten

Meer en meer mensen schrappen tegenwoordig koolhydraten van het menu, maar dat is nefast voor de adem. Het ontwijken van koolhydraten brengt het lichaam in een metabool proces, namelijk ketose: het lichaam ruilt vetten en eiwitten voor energie omdat er geen koolhydraten beschikbaar zijn. Door deze ketose komen er chemische stoffen vrij, die een onprettige geur meebrengen.

5. Ademen door de mond

Wanneer u door de mond ademt, wordt er minder speeksel geproduceerd. Net zoals het neveneffect bij sommige medicijnen, krijgt u hierdoor een slechtere adem.

6. Onderliggende medische aandoeningen

Een langdurige slechte adem kan in sommige gevallen ook duiden op nierproblemen of ongecontroleerde diabetes.

De meeste redenen voor een slecht ruikende adem liggen voor de hand: scampi's in looksaus of koffie of zijn niet erg bevorderlijk voor een frisse adem. Maar er zijn ook enkele verrassende oorzaken die we niet in de hand hebben. The Huffington Post zette ze op een rijtje. 1 . MedicijnenSommige medicijnen hebben als neveneffect dat ze de mond uitdrogen. En speeksel is net essentieel voor het wegspoelen van 'deeltjes met een geur'. Net om diezelfde reden geurt uw adem 's morgens minder fris. 's Nachts maakt u namelijk minder speeksel aan. 2. Zwaarlijvigheid Recent onderzoek toont aan dat in de darmen van zwaarlijvige mensen bepaalde organismen aanwezig zijn die een specifiek chemisch gas produceren. Dit gas zorgt voor een slechte adem. 3. LuchtwegeninfectiesLuchtweginfecties zoals een longontsteking, bronchitis of een chronische infectie van de sinussen kunnen een slechte adem veroorzaken. 4. Schrappen van koolhydraten Meer en meer mensen schrappen tegenwoordig koolhydraten van het menu, maar dat is nefast voor de adem. Het ontwijken van koolhydraten brengt het lichaam in een metabool proces, namelijk ketose: het lichaam ruilt vetten en eiwitten voor energie omdat er geen koolhydraten beschikbaar zijn. Door deze ketose komen er chemische stoffen vrij, die een onprettige geur meebrengen. 5. Ademen door de mond Wanneer u door de mond ademt, wordt er minder speeksel geproduceerd. Net zoals het neveneffect bij sommige medicijnen, krijgt u hierdoor een slechtere adem. 6. Onderliggende medische aandoeningen Een langdurige slechte adem kan in sommige gevallen ook duiden op nierproblemen of ongecontroleerde diabetes.