6 redenen waarom superbacteriën erger zullen zijn dan aids

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staat de wereld voor een ‘antibioticacrisis’. Daarmee bedoelt de organisatie dat bacteriën steeds meer resistent worden tegen de antibiotica die ze moeten bestrijden.

“We spreken niet meer van een toekomstig probleem, het falen van antibiotica is iets wat nu aan het gebeuren is”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Simpele infecties of kleine verwondingen die vroeger met antibiotica werden opgelost kunnen zo weer dodelijk worden”, zegt directie-assistent Keji Fukuda. Hij benadrukt dat de wereld moet leren om anders om te gaan met antibiotica. “We moeten nieuwe manieren vinden om infecties te voorkomen en daarnaast antibiotica anders voorschrijven en gebruiken. Dat vergt tijd en onderzoek maar als we dat niet doen dan zullen de gevolgen desastreus zijn.”

De WHO waarschuwt dat de antibioticacrisis zelfs erger zou kunnen worden dan de aidscrisis uit de jaren 80. Dit is waarom:

1. Er is nergens om te schuilen

Voorkomen dat je besmet wordt met hiv/aids betekent voorkomen dat je onbeschermde seksuele betrekkingen hebt. Voorkomen dat je besmet raakt met een superbacterie, betekent voorkomen dat je van je fiets valt, een blaasontsteking krijgt, in een rusthuis of ziekenhuis terecht komt, een been breekt, de griep, diarree, schrammen of wondjes krijgt.

2. Het aantal gevallen stijgt razendsnel

In 2012 werden 2 miljoen mensen besmet door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica en kregen 2,3 miljoen mensen het hiv-virus. Maar nieuwe hiv-besmettingen zijn sinds 2001 wel met 33 procent gedaald. Ter vergelijking: tussen 2005 en 2012 steeg het aantal antibioticaresistente tuberculose in Afrika volgens de WHO met maar liefst 650 procent.

3. Er is niet meteen een oplossing in de maak

Er is weinig (financiële) motivatie om naar oplossingen te zoeken. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is dan ook enorm vertraagd. Tussen 1980 en 1984 keurde de US Food and Drug Administration 20 nieuwe antibiotica goed. Tussen 2005 en 2009 slechts drie. De reden is dat het honderden miljoenen euro kost om een nieuw medicijn te ontwikkelen. Bovendien genereren antibiotica weinig winst. Wanneer een dokter en antibioticum voorschrijft, hoef je dat slechts een paar weken te nemen. Deze medicijnen kunnen dus niet concurreren met medicijnen die je levenslang moet nemen, zoals in het geval van aids.

4. Mensen zijn nog niet bang genoeg

Mensen zijn over het algemeen behoedzaam voor aids en kanker, maar infecties roepen lang nog niet dezelfde angst op.

5. Sensibilisering maakt het mogelijk erger

In tegenstelling tot bij aids zou de sensibilisering voor een antibioticacrisis de situatie nog erger kunnen maken. Wanneer experts (terecht) zeggen dat er minder antibiotica moet worden voorgeschreven, zullen farmaceutische bedrijven nog minder gemotiveerd zijn om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

6. Ziekenhuizen vermijden

Superbacteriën woekeren op dezelfde plaatsen waar ze worden bestreden zoals ziekenhuizen. Mensen met een lagere weerstand komen er in contact met ziektedragers in de vorm van dokters, verpleegsters en schoonmaakpersoneel. Sommige experts menen zelfs dat superbacteriën de infrastructuur van ons gezondheidssysteem kunnen vernietigen.

Bron: The Telegraph

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content