5 tips tegen ongewenste bedpartners

© Thinkstock

Eén op tien Belgen is allergisch voor huisstofmijt. Vooral in de herfst en in de winter gedijt het beestje goed in warme, slecht verluchte slaapkamers. Vijf tips om huisstofmijt te bestrijden.

Door onze woningen goed te isoleren en te verwarmen hebben we de perfecte biotoop gecreëerd voor de huisstofmijt. In een warme omgeving van 20 tot 25 graden met een hoge luchtvochtigheid gedijen de diertjes bijzonder goed. De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers en voelt zich goed in het vocht uit onze adem en ons zweet. Daardoor bevinden zich in één matras gemiddeld 100.000 tot 1 miljoen mijten.

“In België is huisstofmijt de meest voorkomende allergieverwekker”, aldus kno-arts Stijn Halewyck (UZ Brussel). “Van alle allergische patiënten ontwikkelt zo’n 30 procent een huisstofmijtallergie. Naar schatting één Belg op tien ondervindt daar dagelijks hinder van. Soms in die mate dat het de activiteiten thuis of op het werk belemmert.”

Brits onderzoek

De allergische reacties bij huisstofmijt ontstaan door de inademing van hun uitwerpselen. De blootstelling eraan is het grootst, als we in bed liggen. Uit Brits onderzoek blijkt dat 77 procent van de patiënten met een allergie uitgesproken last heeft van zijn aandoening in de slaapkamer en bij 41 procent verergeren klachten als ze in bed kruipen. Bovendien kunnen de neus- en oogklachten zich na verloop van tijd uitbreiden tot de longen, waardoor allergische astma ontstaat.

Tips

Huisstofmijt valt nooit volledig te weren, maar door enkele simpele, hygiënische maatregelen kan men veel ongemak voorkomen. Door regelmatig af te stoffen en door de luchtvochtigheid te beperken gaat het aantal huisstofmijten drastisch naar omlaag.

Farmabedrijf MSD Belgium geeft daarom de volgende vijf tips.

  1. Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Verlucht dagelijks de slaapkamer, liefst tijdens het slapen of zet ’s morgens en ’s avonds het raam een kwartier open. Gebruik zo weinig mogelijk verwarming in de slaapkamer. Een temperatuur tussen 15 en 18 graden volstaat.
  2. Stofzuig regelmatig de tapijten en matten. Of zorg voor een gladde vloerbedekking en maak regelmatig schoon met een vochtige doek.
  3. Vermijd gestoffeerde meubels, zware overgordijnen, linnenmanden en niet-afsluitbare kasten. Ze geven aanleiding tot extra stofvorming. Gebruik zoveel mogelijk synthetisch materiaal of maak alles regelmatig schoon.
  4. Gebruik voor uw matras allergievriendelijk beddengoed en denk ook aan een synthetisch dekbed en kussen. Tracht alle beddengoed ook wekelijks te verschonen, uit te kloppen of te wassen op 60 graden of meer.Verlucht uw bed voldoende en laat het de hele dag open liggen.
  5. Laat de afzuigkap aan na het koken om zoveel mogelijk stoom uit huis af te voeren. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content