Onderzoekers beweren dat een dagelijkse routine van ontbijt, lunch, avondmaal en twee tussentijdse snacks kan helpen bij het afvallen. Het verbreken van die maaltijdroutine, bijvoorbeeld door het ontbijt over te slaan, kan dan weer leiden tot een gewichtstoename.

Voor het onderzoek, waarvan de resultaten in het blad International Journal of Obesity verschenen, werden meer dan 4.000 kinderen door Finse gezondheidsexperts bestudeerd vanaf het moment dat hun moeders zwanger waren tot de leeftijd van 16 jaar.

Ze hielden gegevens bij van gewichtstoename en levensstijl, zoals welk soort voedsel en wanneer de kinderen aten, en analyseerden ook de genetische factoren zoals het gewicht van de ouders.

Zowel jongens als meisjes die een regelmatig eetpatroon van vijf maaltijden per dag hadden - de drie hoofdmaaltijden en twee tussentijdse snacks - groeiden op met een lagere body mass index (BMI). Dat was zelfs het geval voor kinderen die zwaarlijvige ouders hadden.

Het overslaan van de belangrijkste maaltijd van de dag, het ontbijt, werd dan weer geassocieerd met een hogere BMI.

De wetenschappers geloven dat eetpatronen een belangrijke 'vroege risicofactor voor obesitas' zijn. Een goede dagelijkse eetroutine kan zelfs genetische factoren doen kantelen. (TE)

Onderzoekers beweren dat een dagelijkse routine van ontbijt, lunch, avondmaal en twee tussentijdse snacks kan helpen bij het afvallen. Het verbreken van die maaltijdroutine, bijvoorbeeld door het ontbijt over te slaan, kan dan weer leiden tot een gewichtstoename.Voor het onderzoek, waarvan de resultaten in het blad International Journal of Obesity verschenen, werden meer dan 4.000 kinderen door Finse gezondheidsexperts bestudeerd vanaf het moment dat hun moeders zwanger waren tot de leeftijd van 16 jaar.Ze hielden gegevens bij van gewichtstoename en levensstijl, zoals welk soort voedsel en wanneer de kinderen aten, en analyseerden ook de genetische factoren zoals het gewicht van de ouders. Zowel jongens als meisjes die een regelmatig eetpatroon van vijf maaltijden per dag hadden - de drie hoofdmaaltijden en twee tussentijdse snacks - groeiden op met een lagere body mass index (BMI). Dat was zelfs het geval voor kinderen die zwaarlijvige ouders hadden.Het overslaan van de belangrijkste maaltijd van de dag, het ontbijt, werd dan weer geassocieerd met een hogere BMI.De wetenschappers geloven dat eetpatronen een belangrijke 'vroege risicofactor voor obesitas' zijn. Een goede dagelijkse eetroutine kan zelfs genetische factoren doen kantelen. (TE)