5 maal minder wiegendoden in 20 jaar tijd

Babywiegje © Istock

In vergelijking met twintig jaar geleden komt wiegendood vijf maal minder voor in België. ‘Dat cijfer naar nul herleiden zal helaas nooit lukken.’

Wiegendood komt in ons land vijf keer minder voor dan twintig jaar geleden. De statistieken van de doodsoorzaken die het Agentschap voor Zorg en Gezondheid zopas publiceerde, maken gewag van 19 overlijdens in 2012 door het Sudden infant death syndrome. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

‘Dat cijfer naar nul herleiden, zal ons nooit lukken, maar 20 jaar geleden kwam wiegendood nog vijf keer vaker voor in Vlaanderen’, zegt Gunnar Naulaers van het UZ Leuven. De gunstige evolutie is volgens de professor toe te schrijven aan de voorzorgsmaatregelen die steeds meer ouders in acht nemen zoals baby’s op hun rugje te laten slapen en niet roken tijdens en na de zwangerschap. De alarmtoestellen uit de babywinkels spelen niet mee.

‘Het zijn stuk voor stuk ‘uitvindingen’ die in de jaren 80 niet heilzaam bleken en nu hun weg gevonden hebben in de commerciële wereld’, aldus Naulaers. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content