5 levensgevaarlijke virussen waar u amper iets over weet

MERS © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Ooit was ebola bij het grote publiek een nobele onbekende, maar ondertussen weet zowat iedereen wat deze ongeneeslijke ziekte bij een mens kan aanrichten. Welke onbekende dodelijke virussen verhult onze planeet nog meer?

De seizoensgriep, het pokkenvirus en het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) zijn dodelijke virussen die we allemaal kennen. Maar sinds de eveneens dodelijke en zeer besmettelijke ziekte ebola in West-Afrika opdook via de grootste uitbraak ooit en voor wereldwijde ophef zorgde vanwege de hoge mortaliteitsgraad en het gebrek aan vaccin of medicijn, kan men zich afvragen welke onbekende virale gevaren er nog meer schuilen op onze planeet. Maak kennis met vijf levensbedreigende virussen waar u misschien nog nooit van hebt gehoord.

Marburgvirus

Marburgvirus in Angola
Marburgvirus in Angola© Reuters

Het Marburgvirus wordt ook wel het kleine broertje van ebola genoemd. Het is immers verwant aan ebola, heeft eveneens een incubatietijd van twee dagen tot drie weken en een dodelijkheidsgraad tot maar liefst 88 procent. Symptomen zijn hevige hoofdpijn, spierpijn, bloed overgeven. Er bestaat geen medicijn of vaccin.

Het Marburgvirus werd volgens de Wereldgezondheidsorganisatie voor het eerst vastgesteld in 1967 en is sindsdien sporadisch opgedoken in Angola, de Democratische Republiek Congo, Kenia, Zuid-Afrika en Oeganda. De laatste bekende gevallen dateerden van 2012 in Oeganda. Te midden de ebolacrisis dook het virus enige tijd geleden opnieuw op in Oeganda. Een dertigjarige man overleed toen.

Lassavirus

Veeltepelmuis
Veeltepelmuis© Reuters

Ook voor Lassakoorts, veroorzaakt door het Lassavirus en eveneens verwant aan ebola, bestaat geen medicijn, hoewel de mortaliteitsgraad tijdens een epidemie tot 60 procent kan bedragen. Het virus wordt wellicht overgedragen door de veeltepelmuis, een rat die in Afrika op grote schaal voorkomt en waarvan er vele met het virus besmet zijn. De naam komt van het plaatsje Lassa in Nigeria waar de ziekte in 1969 werd ontdekt.

Krim-Congo-hemorragische koorts

Krim-Congo-hemorragische koorts
Krim-Congo-hemorragische koorts © Wikimedia

De Krim-Congo-hemorragische koorts wordt overgedragen door teken en de besmetting van mens tot mens gebeurt via lichaamsvocht. Het virus heeft een sterftegraad van 30 procent. Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen de ziekte. De naam Krim-Congovirus komt van de plaatsen waar deze ziekte voor het eerst werd ontdekt. In 1944 was dit op de Krim, in 1956 dook de aandoeining op in Belgisch-Congo.

Sin Nombrevirus

Sin Nombrevirus
Sin Nombrevirus© Wikimedia

Het Sin Nombrevirus, voor het eerst geïdentificeerd in 1993, is een hantavirus dat via knaagdieren wordt overgedragen op de mens. Het ‘naamloze virus’ komt voor in de Verenigde Staten, Canada en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Aanvankelijk heette het virus ‘Four Corners virus’, naar de regio in de VS, maar de inwoners van de regio verzetten zich daartegen. De diagnose van het hantavirus is lastig, omdat de klachten in eerste instantie overeen komen met griep. Er bestaat geen behandeling, medicijn of vaccin en de mortaliteitsgraad loopt op tot 50 procent.

Mers-CoV

MERS
MERS© Reuters

Een nieuw coronavirus, dat vorig jaar voor heel wat beroering zorgde, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de naam Middle East respiratory syndrome (MERS) omdat het ontstaan is in het Midden-Oosten. Het is een nieuw coronavirus dat ontdekt werd door dr. Ali Mohamed Zaki in een ziekenhuis in Jeddah in Saoedi-Arabië. Ook het levensbedreigende SARS is een coronavirus.

Het MERS-virus veroorzaakt luchtweginfecties die ernstig kunnen verlopen. Patiënten krijgen last van hevige luchtwegklachten, hoesten, koorts, kortademigheid en problemen met ademhalen, soms met dodelijke afloop. Er bestaat geen behandeling voor MERS. Er is ook geen vaccin. Zowat een derde van de geïnfecteerden bezwijkt aan de ziekte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content