5 kenmerken die u extra vatbaar maken voor muggenbeten

Mug © Istock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Hoe komt het toch dat sommige mensen zo gevoelig zijn voor muggenbeten, terwijl anderen muggenvrij de zomer doorkomen?

Bij zomer horen fietstochtjes, terrasjes, maar spijtig genoeg ook muggenbeten. Tenzij u tot de gelukkige minderheid behoort die door muggen wordt gemeden. 15 procent van de bevolking heeft namelijk een ‘afstotelijke’ geur voor de beestjes. Hoe zoeter de lichaamsgeur, hoe verder weg de muggen blijven. Het Amerikaanse magazine The Week zette vijf kenmerken op een rijtje die extra aantrekkelijk zijn voor muggen:

1. Sporters

Muggen kunnen een geur vanop afstand ruiken. De beestjes zijn op zoek naar koolstofdioxide (het gas dat we uitademen), want dat wijst op een levend wezen. “De belangrijkste zaken die een mug opvallen, zijn hoe iemand ruikt en hoe warm een persoon is”, zegt de entomologische professor Susan Paskewitz aan de Amerikaanse krant The New York Times. Bij iemand die net gesport heeft, stijgt de lichaamstemperatuur en ook de geur van melkzuur uit het zweet wordt sterker.

2. Alcohol

Het bloed van personen die alcohol hebben gedronken, is aantrekkelijker voor muggen dan het bloed van nuchtere mensen. Dat blijkt uit een Franse studie uit 2011. De onderzoekers stelden vast dat de hoeveelheid van drie blikjes bier kan leiden tot 30 procent meer muggenbeten. Dit is deels te verklaren door een stijging van de lichaamstemperatuur bij iemand die heeft gedronken.

3. Bloedtype

Personen met bloedgroep O zijn vatbaarder voor muggenbeten. In 2004 namen onderzoekers de proef op de som: testpersonen met de bloedgroep O, hadden 83 procent meer muggenbeten dan iemand met bloedgroep A, B of AB.

4. Grote mannen

Slecht nieuws voor mannen: een artikel in the Annals of Internal Medicine onthult dat muggen hun pijlen sneller richten op mannen dan op vrouwen. “Hoe groter een persoon, hoe sterker hij of zij muggen aantrekt, waarschijnlijk omwille van een verhoogde uitstoot van koolstofdioxide”, klinkt het. Muggen kunnen de uitstoot van koolstofdioxide al detecteren vanop een afstand van vijftig meter.

Daarnaast hebben grotere (en dikkere) mensen meer huidoppervlak.

5. Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen hebben dubbel zo vaak last van muggenbeten dan niet zwangere vrouwen. Daarvoor zijn verschillende redenen: ze zweten meer, hun lichaamstemperatuur stijgt, hun lichaamsgeur wijzigt en ze ademen meer koolstofdioxide uit.

Partner Content