5 gezondheidsmythes waar ook dokters soms in geloven

Rode wijn © Istock

Melk is goed voor elk: onder die algemeen aanvaarde wijsheid werd onlangs een stevige bom gelegd. De afgelopen jaren zijn er wel meer gezondheidsmythes door de wetenschap onderuitgehaald. Knack deed een rondvraag bij specialisten en lijstte 5 hardnekkige op.

1. Bij rugklachten moet je rusten

Meer dan 70 procent van alle mensen in de geïndustrialiseerde wereld heeft rugklachten. Soms krijgen ze het advies van hun dokter dat ze moeten platliggen en rusten. Maar dat is totaal achterhaald. Het juiste advies luidt nu: ‘U moet zo veel mogelijk bewegen.’ Vroeger werd een verstuikte enkel in het gips gelegd, vandaag wordt er een verband aangelegd dat het voor de patiënt toch mogelijk maakt om zijn enkel nog te bewegen.

2. Wijsheidstanden moeten eruit

Mensen willen een perfect gebit. Om tanden mooi op een rij te krijgen moet er soms plaatsgemaakt worden en sneuvelen de wijsheidstanden. Er is geen enkele medische reden om die te trekken en toch gebeurt het vaak. Veertig jaar geleden werden bij kinderen preventief de amandelen geknipt.

In die tijd konden amandelen echte etter- en infectiehaarden zijn. Nu lijkt dat veel minder het geval te zijn en worden amandelen nooit meer preventief weggehaald.

3. Eén glas rode wijn per dag beschermt tegen kanker en hartfalen

Tot precies vier maanden geleden waren wijnliefhebbers ervan overtuigd dat dagelijks één glas rode wijn een soort van levensverzekering vormde tegen kanker en hart- en vaatziekten. Die bescherming zouden ze te danken hebben aan het antioxidant resveratrol. In 1992 werd door onderzoekers voor het eerst de loftrompet over resveratrol gestoken. Ze prezen het aan als de missing link voor wat zij als ‘de Franse paradox’ omschreven. Rode wijn compenseerde volgens hen de gezondheidsrisico’s van de Franse keuken met zijn overvloed aan verzadigde vetten. Dat wordt nu weerlegd door onderzoek van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Negen jaar lang volgden onderzoekers 780 Italiaanse 65-plussers in de wijnregio Chianti. Ze namen regelmatig urinestalen af en maten de hoeveelheden resveratrol die de deelnemers via hun wijnconsumptie binnenkregen. Daarnaast hielden ze nauwgezet alle ziektes bij. Een derde van de deelnemers stierf voor het einde van de studie, ruim een kwart kreeg een hart- en vaatziekte en vijf procent ontwikkelde kanker.

Maar bij degenen die overleden of ziek werden, was geen enkel verband te vinden tussen hun ziekte en de hoeveelheid van het stofje in hun bloed.

4. Een glas voor de maaltijd onderdrukt het hongergevoel

Het lijkt logisch: drink een glas water voor de maaltijd en er is minder plaats in je maag voor friet met biefstuk waardoor dat knagende hongergevoel gestild wordt. Zelfs sommige dokters en diëtisten raden het aan. Veel zin heeft het niet, want na het drinken van een glas water keert het hongergevoel razendsnel terug. Alleen als we water mengen met groentjes verdwijnt onze honger en voelen we ons langer verzadigd. Het is dus een uitstekend idee om vóór die friet met biefstuk eerst een bord soep leeg te lepelen.

5. Pijnstillers helpen tegen chronische hoofdpijn

Pijnstillers kunnen helpen tegen acute hoofdpijn. Maar zodra hoofdpijn chronisch geworden is, is een langdurig gebruik van pijnstillers taboe. Overmatig gebruik van een pijnstiller zoals paracetamol kan namelijk zelf chronische hoofdpijn veroorzaken. Dokters schrijven patiënten pillen voor om spanningshoofdpijn te milderen, maar verliezen soms uit het oog dat langdurig en frequent gebruik de gevoeligheid voor hoofdpijn zal verhogen. Die cirkel kan dan nog alleen doorbroken worden door resoluut af te kicken van de pijnstillers.

(Jan Stevens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content