5 etenswaren die alvast geen eeuwige jeugd beloven

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Als u er zo jong wil blijven uitzien als u zich voelt, is het misschien aangeraden wat minder gulzig om te gaan met de volgende etenswaren en dranken.

U kent het wel, dat spiegelbeeld na een nachtje stappen. Er is een reden waarom onze huid er slecht aan toe is na feestjes waar de cocktails rijkelijk vloeiden of barbecues met smeulende ribbetjes. Heerlijk, dat is het zeker. Maar wat we eten, beïnvloedt onze huid. Wie een jeugdige uitstraling wil behouden, zal misschien wat voorzichtiger met de volgende producten moeten omspringen, zo schrijft Time.com.

1. Snoepgoed

Te veel suiker kan het proces glycatie in gang zetten. Of zowat het synoniem voor gewichtstoename en veroudering. Als we meer suiker eten dan onze cellen kunnen verwerken, zal het teveel aan suikermoleculen zich verbinden met proteïnes. Dat eindproduct kan het collageen van onze huid aantasten. Dat is het proteïne dat onze huid stevig en jeugdig houdt.

© Getty Images/iStockphoto

Behalve onze huid, tast suiker ook onze glimlach aan. Suiker blijft namelijk aan het gebit plakken, wat heel uitnodigend is voor bacteriën, bederf en verkleuring. Wie niet van zoetigheden kan afblijven, kan na het verorberen van de lekkernijen wat water door zijn mond spoelen om een opstapeling van de suikers te voorkomen.

2. Alcohol en witte wijn

Witte wijn is natuurlijk ook alcohol, maar de drank moet toch even afzonderlijk vermeld worden. De zuren in witte wijn tasten het email van het gebit aan, wat de tanden vatbaarder maakt voor hardnekkige vlekken.

Na het drinken van een glas witte wijn (of eender welke zurige drank) is het belangrijk om de tanden niet meteen te poetsen. Het poetsen van door zuur aangetaste tanden verergert de erosie van het tandglazuur alleen maar. Ongeveer een uurtje wachttijd om het gebit te laten herstellen, zou voldoende moeten zijn.

Daarnaast is alcohol in het algemeen nefast voor die geliefde jeugdige uitstraling. Een gezonde lever betekent een gezonde huid. Als de lever goed functioneert, worden gifstoffen die de huid kunnen aantasten op een natuurlijke manier uit het lichaam verwijderd. Maar als de toxines zich in de lever opstapelen en niet goed worden afgebroken, kan dat tot acne, een vale teint en rimpels leiden. En daar is alcohol dus de boosdoener.

Bovendien werkt alcohol dehydraterend, wat onze slaap slecht beïnvloedt. Dat wordt dan ook weer geassocieerd met een versneld verouderingsproces. Want een slaapgebrek veroorzaakt op termijn rimpels, ongelijke pigmentatie en een verminderde huidelasticiteit.

3. Aangebrand vlees

5 etenswaren die alvast geen eeuwige jeugd beloven
© Belga

Het gebeurt al snel: vlees te lang in de pan en er komt een zwartgeblakerd korstje op. Op de barbecue is het nog waarschijnlijker dat die lekkere hamburger een aangebrand krokantje krijgt. Maar dat verkoolde vlees kan pro-inflammatoire koolwaterstof bevatten, wat het collageen in de huid kan afbreken. Dat zwarte spul schraapt u er dus beter gewoon af. Ook de barbecue kan wel een poetsbeurt gebruiken om de voeding bij het volgende eetfestijn niet aan te tasten.

4. Zoute voeding

U kookt misschien niet met zout, maar dat is geen garantie op een lage inname. Veel conserven bevatten natrium, waardoor uw lichaam soms water kan gaan vasthouden en u een wat opgeblazen gezicht kan krijgen. Een truc om het vasthouden van vloeistoffen te bestrijden, is het smeren van een hydraterende crème die cafeïne bevat.

5. Verwerkt vlees

Verwerkte vleesproducten zoals worsten en spek bevatten meestal conserveringsmiddelen zoals sulfieten. Die kunnen inflammatie van de huid aanwakkeren en het verouderingsproces versnellen. Dat soort vleesproducten heeft vaak ook een hoog zoutgehalte, wat dan weer tot een gezwollen gelaat leidt. Goede vervangproducten zijn kip of kalkoen. Of u kan minder vlees eten en voor meer groenten kiezen.

Partner Content