5 dingen die iedere vrouw die de pil neemt zou moeten weten

Pil © Istock
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Hoewel de pil als anticonceptiemiddel op haar retour is, blijft het het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in België. 5 dingen die iedere vrouw die de pil slikt, zou moeten weten.

1. Twee soorten

Anticonceptiepillen voorkomen zwangerschappen aan de hand van hormonen, maar er zijn twee verschillende soorten hormonale contraceptiepillen. Enerzijds de samengestelde pil, die zowel oestrogeen als progestageen bevat. En anderzijds de pil die enkele progestageen bevat en geen oestrogeen, ook wel de minipil genoemd.

Beide pillen doen twee zaken om zwangerschappen te voorkomen . Zo gaan ze ovulaties tegen en daarnaast maken ze ook het baarmoederhalsslijm dikker, zodat het voor spermacellen moeilijker wordt een eitje te bereiken.

2. Elke dag zelfde tijdstip

Wanneer vrouwen elke dag de pil op hetzelfde tijdstip zouden nemen, zijn ze voor 99 procent kans beschermd tegen een zwangerschap. Maar veel vrouwen houden zich hier niet aan. In de realiteit wordt zo’n 9 procent van de vrouwen toch zwanger, ook al gebruikt ze de pil. “Voor veel vrouwen is het moeilijk om in hun drukke leven de pil elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen”, zegt dokter Vanessa Cullins aan Vox. “Veel vrouwen durven weleens een pilletje te vergeten.”

Zeker bij de minipil is het opletten geblazen. Als de pil drie uur later wordt ingenomen dan normaal is de werking al minder sterk. Bij samengestelde pillen is de marge groter. Vrouwen die hun samengestelde pil vergeten zijn, kunnen de volgende dag twee pillen innemen en verhogen zo hun kans op een zwangerschap niet.

3. Regels die uitblijven

“Een keer niet ongesteld worden, terwijl u de pil neemt, wil niet meteen zeggen dat er iets mis is of dat u zwanger bent”, stelt Cullins gerust. De menstruatie die een vrouw namelijk krijgt in haar pilvrije week, is dan ook geen natuurlijke menstruatie, maar een ‘dervingsbloeding’. “Het kan zijn dat het slijmvlies in de baarmoeder na een tijdje erg dun is geworden door het gebruik van de pil, zodat er op een gegeven moment niets meer is om te bloeden”, legt Cullins uit.

Wanneer de regels meerdere keren uitblijven, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Een zwangerschapstest is dan raadzaam.

4. Vermindert antibiotica effect van pil?

Op dit moment zijn er slechts enkele vormen van antibiotica waarbij onderzoekers hebben vastgesteld dat ze werking van de pil minder effectief maken, zoals rifampicine. De reden hiervoor is dat de medicijnen het metabolisme van de lever versnellen, waardoor ook hormonen van de pil sneller worden verwerkt. Dit heeft tot gevolg dat minder hormonen in het bloed terechtkomen. Ook de antibiotica oxytetracycline, minocycline en penicilline zouden dergelijk effecten hebben.

Al geven wetenschappers zelf aan dat meer onderzoek noodzakelijk is. Dokters raden daarom aan het zekere voor het onzekere te nemen en een extra voorbehoedsmiddel te gebruiken, indien u antibiotica slikt.

5. Voordelen versus nadelen

De pil kent naast het voorkomen van een zwangerschap nog enkele andere voordelen. Zo creëert ze een regelmatige menstruatiecyclus. Bovendien hebben heel wat vrouwen minder last van menstruatieklachten zoals buikkrampen of rugpijn als ze de pil nemen. Vooral bij jonge vrouwen verminderen sommige pillen extreme vormen van acne. Daarnaast stelt de pil de vrouw in staat haar menstruatie te regelen en uit te stellen.

Maar er zijn toch ook wat nadelen verbonden aan de pil. Zo concludeerden verschillende wetenschappers dat er een link bestaat met hart- en vaatziekten. Voornamelijk rokende vrouwen boven de 35 jaar hebben meer kans op hart-en vaatziekten indien ze de pil nemen. Hoewel er een verhoogde kans op borstkanker bestaat, is dit risico voor vrouwen die de pil nemen, toch behoorlijk klein. Uitzondering hierop zouden vrouwen zijn die een afwijking in een van de borstkankergenen hebben (BRCA1, BRCA2).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content