Bijna de helft van de volwassen Vlamingen, 47 procent, ging vorig jaar geen enkele keer naar een tandarts. In 2015 was dat nog maar 43 procent.

Mensen denken ten onrechte dat ze niet naar de tandarts hoeven te gaan wanneer ze geen tandpijn hebben

Luc Van Gorp, CM-voorzitter

"De mindere resultaten verwonderen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Om mensen aan te zetten om jaarlijks naar de tandarts te gaan, is in 2015 het mondzorgtraject ingevoerd. Wie tijdens het vorige kalenderjaar geen verstrekking tandzorg had, krijgt voor de meeste tandzorg minder terugbetaald. Vorig jaar is daar net heel wat sensibilisering rond gebeurd", klinkt het. Vooral volwassenen met een laag inkomen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, lijken uit de boot te vallen. Maar liefst 62 procent van hen ging vorig jaar niet naar de tandarts.

"De hoge kostprijs van sommige behandelingen houdt kwetsbare mensen zeker tegen om naar de tandarts te gaan", zegt Van Gorp. 'Het wegwerken van financiële drempels moet een prioriteit blijven, zodat de meest kwetsbaren een betere toegang tot tandzorg krijgen."

Mondkanker

Opvallend is ook dat jongeren tussen 18 en 30 jaar een stuk minder vaak naar de tandarts gaan dan kinderen of volwassenen ouder dan 30. "Mensen denken ten onrechte dat ze niet naar de tandarts hoeven te gaan wanneer ze geen tandpijn hebben", analyseert Van Gorp.

Tot slot blijken ook de 75-plussers geen trouwe tandartsbezoekers. "Veel mensen hebben dan een tandprothese. Zij oordelen vaak dat een tandartsconsultatie niet meer nodig is. Nochtans kan een tandarts bijvoorbeeld mondkanker opsporen", zegt Van Gorp.

De situatie is trouwens niet alleen problematisch in Vlaanderen. In Wallonië en Brussel ging bijna 58 procent van de volwassenen vorig jaar niet naar de tandarts.

De CM wil hameren op het belang van een jaarlijks bezoek aan de tandarts. "Om tandproblemen te voorkomen, is het belangrijk om minstens één keer per jaar bij de tandarts langs te gaan. Je vermijdt bovendien dat je het jaar nadien voor heel wat tandzorg minder terugbetaling krijgt", besluit Van Gorp

Bijna de helft van de volwassen Vlamingen, 47 procent, ging vorig jaar geen enkele keer naar een tandarts. In 2015 was dat nog maar 43 procent. "De mindere resultaten verwonderen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Om mensen aan te zetten om jaarlijks naar de tandarts te gaan, is in 2015 het mondzorgtraject ingevoerd. Wie tijdens het vorige kalenderjaar geen verstrekking tandzorg had, krijgt voor de meeste tandzorg minder terugbetaald. Vorig jaar is daar net heel wat sensibilisering rond gebeurd", klinkt het. Vooral volwassenen met een laag inkomen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, lijken uit de boot te vallen. Maar liefst 62 procent van hen ging vorig jaar niet naar de tandarts. "De hoge kostprijs van sommige behandelingen houdt kwetsbare mensen zeker tegen om naar de tandarts te gaan", zegt Van Gorp. 'Het wegwerken van financiële drempels moet een prioriteit blijven, zodat de meest kwetsbaren een betere toegang tot tandzorg krijgen." Opvallend is ook dat jongeren tussen 18 en 30 jaar een stuk minder vaak naar de tandarts gaan dan kinderen of volwassenen ouder dan 30. "Mensen denken ten onrechte dat ze niet naar de tandarts hoeven te gaan wanneer ze geen tandpijn hebben", analyseert Van Gorp. Tot slot blijken ook de 75-plussers geen trouwe tandartsbezoekers. "Veel mensen hebben dan een tandprothese. Zij oordelen vaak dat een tandartsconsultatie niet meer nodig is. Nochtans kan een tandarts bijvoorbeeld mondkanker opsporen", zegt Van Gorp. De situatie is trouwens niet alleen problematisch in Vlaanderen. In Wallonië en Brussel ging bijna 58 procent van de volwassenen vorig jaar niet naar de tandarts. De CM wil hameren op het belang van een jaarlijks bezoek aan de tandarts. "Om tandproblemen te voorkomen, is het belangrijk om minstens één keer per jaar bij de tandarts langs te gaan. Je vermijdt bovendien dat je het jaar nadien voor heel wat tandzorg minder terugbetaling krijgt", besluit Van Gorp