4 op 5 Belgische werknemers willen gezond lunchen

Tachtig procent van de Belgische werknemers vindt het belangrijk tot zeer belangrijk om tijdens de lunchpauze te kunnen kiezen voor een gezonde en gevarieerde voeding.

Tachtig procent van de Belgische werknemers vindt het belangrijk tot zeer belangrijk om tijdens de lunchpauze te kunnen kiezen voor een gezonde en gevarieerde voeding. Dat blijkt uit de resultaten van het internationale FOOD-programma.

In vergelijking met zes andere Europese landen gaan Belgen minder uit eten tijdens de lunchpauze, zo meldt de FOD Volksgezondheid. In totaal werden 6.300 werknemers en 830 restaurants in zeven landen bevraagd voor het FOOD-programma (Fighting Obesity through Offer and Demand). In België werden 1.419 werknemers gepeild naar hun lunchgewoontes en -wensen, en 41 restaurants naar de haalbaarheid van een evenwichtig voedingsaanbod.

De enquête, die in 2010 voor het eerst werd gehouden, brengt aanzienlijke verschillen aan het licht. Liefst 46 pct van de Belgische werknemers zegt aan zijn/haar desk te lunchen, de hoogste score in de studie. In Zweden eet 4 pct van de werknemers daar. Spanje (9,2 pct) en Frankrijk (16,8 pct) blijven ook flink onder het Europese gemiddelde (20,1 pct). Anderzijds schuift 70 pct van de Zweden voor de lunch aan in de eetruimte voor het personeel, tegen 35,4 pct van de Belgen. Slechts 2,5 pct van de Belgen luncht op werkdagen in een restaurant buiten de werkplaats, tegen 51,7 pct in Tsjechië en 48,3 pct in Spanje.

8,6 pct van de Belgische werknemers luncht gewoonlijk in een restaurant, 42,2 pct eet broodjes en 33,6 pct nuttigt thuis bereide voeding (incluis boterhammen). Slechts 2,6 pct kiest kant-en-klaarmaaltijden.

Kraantjeswater

Uit de resultaten blijkt verder dat Belgen de nutritionele kwaliteit van het eten in hun bord belangrijker vinden dan de hoeveelheid. Bovendien moet er volgens 54 pct van de Belgische respondenten meer gratis kraantjeswater worden aangeboden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content