Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) trekt de komende vijf jaar in totaal 4,5 miljoen euro uit om "zittende Vlamingen met een gezondheidsrisico" in beweging te krijgen. Huisartsen zullen hen kunnen doorverwijzen naar speciale beweegcoaches.

De coaches moeten de doorverwezen patiënten met een beweegplan op maat op weg helpen naar een actievere levensstijl. Dat kan gaan van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. Bedoeling is dat de patiënten dit op termijn zelfstandig zullen verderzetten.

Terugbetaling

"Bijzondere aandacht gaat naar doelgroepen die een groter risico hebben op gezondheidsproblemen door een inactieve of sedentaire levensstijl", verduidelijken Vandeurzen en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ).

De consultaties bij de beweegcoach na doorverwijzing door de huisarts zullen worden terugbetaald. Kwetsbare groepen betalen 28 euro voor 7 uur individuele coaching en 14 euro in groep. Voor andere deelnemers gaat het om respectievelijk 140 en 28 euro.

Dit najaar zullen de eerste coaches aan de slag gaan, bovenop het pilootproject dat al vier jaar loopt in Leuven. In kader van het project - 'Beweging op verwijzing' gedoopt - krijgen zij een extra opleiding op maat. (Belga/AVE)

Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) trekt de komende vijf jaar in totaal 4,5 miljoen euro uit om "zittende Vlamingen met een gezondheidsrisico" in beweging te krijgen. Huisartsen zullen hen kunnen doorverwijzen naar speciale beweegcoaches.De coaches moeten de doorverwezen patiënten met een beweegplan op maat op weg helpen naar een actievere levensstijl. Dat kan gaan van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. Bedoeling is dat de patiënten dit op termijn zelfstandig zullen verderzetten."Bijzondere aandacht gaat naar doelgroepen die een groter risico hebben op gezondheidsproblemen door een inactieve of sedentaire levensstijl", verduidelijken Vandeurzen en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ).De consultaties bij de beweegcoach na doorverwijzing door de huisarts zullen worden terugbetaald. Kwetsbare groepen betalen 28 euro voor 7 uur individuele coaching en 14 euro in groep. Voor andere deelnemers gaat het om respectievelijk 140 en 28 euro.Dit najaar zullen de eerste coaches aan de slag gaan, bovenop het pilootproject dat al vier jaar loopt in Leuven. In kader van het project - 'Beweging op verwijzing' gedoopt - krijgen zij een extra opleiding op maat. (Belga/AVE)