De vrouw, die ondertussen genezen is, had begin november bij een trektocht in de Spaanse Pyreneeën een hartstilstand gekregen, deelde het universitaire ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona mee.

Ze gaf geen teken van leven meer toen ze in het ziekenhuis aankwam, zei de behandelende arts Eduard Argudo. 'Maar we wisten dat ze door de context van hypothermie overlevingskansen had.'

De sterke onderkoeling veroorzaakte bijna de dood van de Britse vrouw, maar beschermde haar organisme en hersenen tegelijkertijd tegen blijvende schade.

Onderkoeld

De vrouw sprak bij het begin van de wandeltocht 'eigenaardig en onsamenhangend' volgens haar man. Kort daarna viel ze flauw. Een helikopter kon door de weersomstandigheden pas twee uur later landen. De lichaamstemperatuur van de vrouw was dan tot 18 graden gezakt.

De 34-jarige patiënte werd naar de nabijgelegen gemeente Campdevànol gebracht en vervolgens naar het ongeveer 90 kilometer verderop gelegen ziekenhuis in Barcelona gevlogen. Om 21.46 uur, na meer dan zes uur zonder hartslag, had haar lichaam weer een temperatuur van 30 graden. Met een defibrillator werd de vrouw dan gereanimeerd.

Hartstilstand

Bij een hartstilstand verliest het slachtoffer na ongeveer 15 à 20 seconden het bewustzijn, doordat de zuurstof in de hersenen snel opgebruikt is.

Binnen luttele minuten dreigt bij normale temperaturen onomkeerbare schade en uiteindelijk de hersendood.

De vrouw, die ondertussen genezen is, had begin november bij een trektocht in de Spaanse Pyreneeën een hartstilstand gekregen, deelde het universitaire ziekenhuis Vall d'Hebron in Barcelona mee. Ze gaf geen teken van leven meer toen ze in het ziekenhuis aankwam, zei de behandelende arts Eduard Argudo. 'Maar we wisten dat ze door de context van hypothermie overlevingskansen had.' De sterke onderkoeling veroorzaakte bijna de dood van de Britse vrouw, maar beschermde haar organisme en hersenen tegelijkertijd tegen blijvende schade.De vrouw sprak bij het begin van de wandeltocht 'eigenaardig en onsamenhangend' volgens haar man. Kort daarna viel ze flauw. Een helikopter kon door de weersomstandigheden pas twee uur later landen. De lichaamstemperatuur van de vrouw was dan tot 18 graden gezakt. De 34-jarige patiënte werd naar de nabijgelegen gemeente Campdevànol gebracht en vervolgens naar het ongeveer 90 kilometer verderop gelegen ziekenhuis in Barcelona gevlogen. Om 21.46 uur, na meer dan zes uur zonder hartslag, had haar lichaam weer een temperatuur van 30 graden. Met een defibrillator werd de vrouw dan gereanimeerd. Bij een hartstilstand verliest het slachtoffer na ongeveer 15 à 20 seconden het bewustzijn, doordat de zuurstof in de hersenen snel opgebruikt is. Binnen luttele minuten dreigt bij normale temperaturen onomkeerbare schade en uiteindelijk de hersendood.