20.000 mensen lid van omstreden Nederlandse organisatie die zelfmoordpil wil slijten

De omstreden Nederlandse organisatie Coöperatie Laatste Wil (CLW), die vorig jaar de publiciteit zocht met een nieuw poeder voor humane zelfdoding, heeft er sindsdien duizenden leden bijgekregen.

© iStock

Leden kunnen twee gram van het dodelijke poeder meekrijgen in een kluisje dat met een vingerafdrukscanner is beveiligd, aldus voorzitter Jos van Wijk. Dat sommige mensen een kilo poeder bestellen, vindt hij maar 'griezelig'. Wat doen zij met de overige 998 gram, vraagt hij zich af. 'Als iemand er een handeltje in wil beginnen, zou dat levensgevaarlijk zijn. Dat spul staat dan dus ergens in huis.'

Volgens hem kan er dan ook geen sprake van zijn dat meer dan 2 gram per persoon wordt verstrekt. Hoeveel leden het middel binnenkort in huis hebben, kan hij nog niet zeggen. 'Ik verwacht dat het er bij de eerste ronde tussen de 1.000 en 1.500 zijn.' De Nederlandse krant NRC meldde vrijdag een aantal van 300, maar van een concreet aantal is volgens de voorzitter nog geen sprake. Het middel kan alleen worden aangeschaft als iemand achttien jaar of ouder is en minstens een half jaar lid.

Met het legale en goedkope middel wil CLW de mogelijkheid bieden van een snelle en pijnloze dood op een zelfgekozen moment. De coöperatie houdt sinds eind januari zogenoemde inkoopbijeenkomsten voor leden. 'Daar krijgen ze informatie over de werking en veiligheid en over mogelijke alternatieven', aldus Van Wijk. 'De gemiddelde leeftijd van de leden is 68 jaar.'

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:Willen we bejaarden helpen met zelfdoding?

Lees meer...