18 Nederlandse doden door slikken Diane-pil

anticonceptiepil © .

Mogelijk achttien vrouwen zijn in Nederland overleden als gevolg van het slikken van de Diane-35-pil.

De dood van achttien vrouwen staat mogelijk in verband met het gebruik van de Diane-35-pil. Dat is vastgesteld door het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb.

Het onderzoek gaat over een periode van 25 jaar. Van de ruim 600 meldingen van bijwerkingen die Lareb in die jaren kreeg, kwam het merendeel de afgelopen maanden binnen. Vaak waren het bijwerkingen die al eerder waren opgetreden, maar nu pas zijn gemeld naar aanleiding van de media-aandacht.

“Een aan trombose of embolie gerelateerd beeld werd 309 keer gemeld, waarvan er bij 18 gevallen sprake was van een fatale afloop”, aldus Lareb.

Commotie na doden in Frankrijk

Begin dit jaar maakten de Franse autoriteiten bekend dat ze de pil uit de handel haalden. Dat besluit werd genomen na vier sterfgevallen onder vrouwen die de pil slikten. Vervolgens ontstond er ook in andere landen discussie over de mogelijke risico’s van Diane-35.

Het Europees comité voor geneesmiddelenbewaking PRAC heeft onderzoek gedaan en zegt nu dat artsen de pil mogen blijven voorschrijven. Wel moeten ze patiënten goed voorlichten over de risico’s. Op die manier moeten bijwerkingen als trombose eerder worden opgespoord. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content