De Europese Commissie trekt 24,4 miljoen euro uit voor dringend onderzoek naar ebola. Met het geld kunnen vijf projecten worden gefinancierd, waaronder een grootschalige klinische proef met een mogelijk vaccin waarvan de coördinatie in handen is van GlaxoSmithKline Biologicals in België. Dat heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso meegedeeld. Ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde krijgt financiële steun van de Commissie.

'Duurzame maatregelen nodig'

'De strijd tegen het dodelijke virus is een race tegen de klok, maar vereist ook duurzame maatregelen', zegt Barroso. Met het geld dat wordt vrijgemaakt, zullen enkele veelbelovende onderzoeksprojecten voor de ontwikkeling van vaccins en behandelingen sneller kunnen worden uitgevoerd.

'Meest geavanceerde kandidaat-vaccin'

Van de vijf geselecteerde projecten dragen er dus twee een Belgische stempel. Er gaat 15,15 miljoen euro naar de uitvoering van klinische proeven in Afrika en Europa met het, dixit de Commissie, "meest geavanceerde kandidaat-vaccin ChAd3-EBOV". De coördinatie van die proeven is in handen van GlaxoSmithKline Biologicals in België. Aan de hand van de proeven wordt bewijsmateriaal verkregen over de veiligheid van het vaccin, of het een positieve immuunrespons opwekt en wat het beste vaccinatieprogramma is.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen krijgt 2,9 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de behandeling van ebolapatiënten. Met het geselecteerde onderzoek wordt concreet nagegaan hoe het zit met de veiligheid, werkzaamheid en praktische aspecten van het gebruik van volledig bloed of plasma van overlevenden als behandeling. (Belga/WB)

De Europese Commissie trekt 24,4 miljoen euro uit voor dringend onderzoek naar ebola. Met het geld kunnen vijf projecten worden gefinancierd, waaronder een grootschalige klinische proef met een mogelijk vaccin waarvan de coördinatie in handen is van GlaxoSmithKline Biologicals in België. Dat heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso meegedeeld. Ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde krijgt financiële steun van de Commissie.'De strijd tegen het dodelijke virus is een race tegen de klok, maar vereist ook duurzame maatregelen', zegt Barroso. Met het geld dat wordt vrijgemaakt, zullen enkele veelbelovende onderzoeksprojecten voor de ontwikkeling van vaccins en behandelingen sneller kunnen worden uitgevoerd. Van de vijf geselecteerde projecten dragen er dus twee een Belgische stempel. Er gaat 15,15 miljoen euro naar de uitvoering van klinische proeven in Afrika en Europa met het, dixit de Commissie, "meest geavanceerde kandidaat-vaccin ChAd3-EBOV". De coördinatie van die proeven is in handen van GlaxoSmithKline Biologicals in België. Aan de hand van de proeven wordt bewijsmateriaal verkregen over de veiligheid van het vaccin, of het een positieve immuunrespons opwekt en wat het beste vaccinatieprogramma is. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen krijgt 2,9 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de behandeling van ebolapatiënten. Met het geselecteerde onderzoek wordt concreet nagegaan hoe het zit met de veiligheid, werkzaamheid en praktische aspecten van het gebruik van volledig bloed of plasma van overlevenden als behandeling. (Belga/WB)