14 tips om de perfecte wandelschoen te kopen

Veteren kan in veel variaties die een wonderbaarlijk verschil kunnen opleveren voor het voetcomfort © iStock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Hoe weet je zeker dat een schoen goed zit? De volgende tips helpen je een heel eind op weg.

 1. Ken je schoenmaat: haal de binnenzool uit je schoen, ga erop staan en kijk. Hij moet iets voor je tenen uitkomen (een kleine centimeter is oké), maar hij moet ook breed genoeg zijn, want te nauwe schoenen zorgen voor pijn en problemen.
 2. Schoenmaten zeggen niet alles. De maten verschillen vaak tussen fabrikanten en modellen. Je krijgt alleen zekerheid door beide schoenen te passen (voeten verschillen ook).
 3. Schoenen moeten ruim zitten, maar ook niet te ruim. Trek je schoenen aan, maar veter ze nog niet vast. Wriemel vooruit tot je tenen de voorkant van de schoen raken. Buig dan je been naar voren, maar houd de hiel op de grond zodat je een wijsvinger achter je hiel kunt steken. Gaat dat vlot en houd je nog enkele millimeters beweegruimte voor en achter over, dan is de lengte oké. Zit je wijsvinger gekneld, dan is de schoen zeker te klein. Heb je meer beweegruimte dan enkele millimeters, dan is hij te groot – dat los je niet op met extra sokken of door de schoen extra hard aan te veteren. In een te ruime schoen blijf je altijd heen en weer schuiven, wat je ook doet.
 4. Veter je schoenen en sta op. De schoen voelt nu anders aan dan daarnet, maar hij moet onmiddellijk comfortabel zitten. Knelt hij ergens of voelt hij niet juist aan, pas dan een ander model.
 5. Let op de teenruimte bij het passen. Veter de schoen, hurk neer en steun op je voorvoet. Je tenen moeten ook dan vlot kunnen bewegen en ze mogen de tip zeker niet raken.
 6. Zet je in lichte spreidstand en duw op je voeten. Als ze zijdelings wegschuiven in je schoenen, zijn die te breed.
 7. Stap rond in de winkel, ga de trap op en af als die er is, doe ondertussen andere aankopen, ga zitten en lees wat, maar neem vooral de tijd en beslis dan. Je zult je schoenen nog vele uren dragen. Laat het bij het passen dus niet op een kwartier aankomen.
 8. Pas je schoenen altijd met je eigen stapsokken (zeker als je dikke sokken draagt).
 9. Voeten zwellen in de loop van de dag. Koop je schoenen daarom het liefst laat in de namiddag.
 10. Was je tevreden van je oude stappers, koop dan niet blind hetzelfde model. Fabrikanten hebben de neiging modellen te veranderen. Je moet altijd passen.
 11. Koop nooit het eerste model dat je past (tenzij je veel ervaring hebt en goed weet wat je wilt). Het is goed om meerdere modellen naast elkaar te passen, zodat je kunt vergelijken.
 12. Aankopen via webwinkels zijn riskant. Je gaat af op een beeld, meer niet. Er is niemand om je advies te geven en je hebt geen vergelijkingsmogelijkheden. Je kunt natuurlijk wel meer tijd nemen om je schoenen te passen. Dat is een voordeel.
 13. Man of vrouw, voeten verschillen en soms past een schoen van het andere geslacht beter omdat je voeten slanker of breder zijn dan gemiddeld. Meten, passen en vergelijken is de enige manier om daarachter te komen.
 14. Knip je teennagels voor je naar de winkel vertrekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content