13 tips om buiten te eten

Picknick © Istock

Voedselveiligheid, dat is ook uw zaak. In de zomer zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig om vergiftiging te voorkomen.

Barbecues, picknicks en koude buffetten: bij mooi weer is elke gelegenheid goed om buiten te eten, in de hoop dat bacteriën de pret niet komen bederven. Want voedselvergiftigingen komen doorgaans vaker voor als de temperaturen zomers worden, aangezien de verantwoordelijke micro-organismen bijzonder goed gedijen tussen 25 en 40°C. Wees dus extra voorzichtig. Want die vergiftigingen zijn, volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), in gelijk welk seizoen vooral het gevolg van de nalatigheid van de consument.

1. Kies voor een winkel in de buurt. Bedoeling is de koude keten niet te doorbreken: een kort traject van de winkel naar huis is dus het best.

2. Maak geen gebruik van uw middagpauze om boodschappen te doen, tenzij u op het werk over een koelkast beschikt waarin u de warmtegevoelige voedingsmiddelen kunt bewaren. Koeltassen, zelfs in combinatie met koelelementen, kunnen de koelte niet lang genoeg bewaren: met moeite 2 uur.

3.Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast. Doe dit met een aangepaste thermometer. Een recente Nederlandse studie toonde aan dat in 1 op de 4 huishoudens de koelkast op 7°C of meer staat, terwijl de ideale temperatuur tussen 1 en 5°C ligt. Bij deze temperatuur ontwikkelen schadelijke bacteriën en schimmels zich bijna niet meer. De diepvriezer vereist een temperatuur lager dan -18°C.

4. Tijdens de zomer moet de regel van twee uur, die aanbeveelt om warmtegevoelige producten (boter, room, mayonaise…) niet langer dan twee uur op kamertemperatuur te laten liggen, naar beneden herzien worden: leg ze onmiddellijk na gebruik weer in de koelkast.

5. Laat voedingsmiddelen in de koelkast of in de microgolfoven ontdooien – nooit op kamertemperatuur.

6. Om de vorming van PAK’s, polycyclische aromatische koolwaterstoffen die kankerverwekkend zijn, te vermijden, mogen het vlees en de vis nooit rechtstreeks in contact komen met de vlammen. Leg ze pas op de barbecue wanneer de vlammen gedoofd zijn en de roodgloeiende houtskool bedekt is met een fijn laagje as.

7.Gevogelte moet altijd volledig doorbakken zijn: het vlees mag niet roze zijn en moet van het been vallen. Een veilige werkwijze is de grote stukken met been eerst in de pan te bakken en ze later op de barbecue af te werken. Gehakt vlees, balletjes en worsten moeten eveneens goed doorbakken worden zodat alle ziekteverwekkende bacteriën vernietigd zijn.

8. Zet de salades en sauzen pas op tafel wanneer het vlees geserveerd kan worden. In principe moeten vlees en vis geconsumeerd worden zodra ze gebakken zijn. Zo niet, bewaar ze bij meer dan 65°C, volgens de gouden regel ‘koud blijft koud (max. 7°C) en warm blijft warm’.

9. Die regel is uiteraard ook van toepassing op buffetten. Zet de warme gerechten op schotelwarmers, en leg ijs of bevroren elementen onder de koude gerechten. Zorg ervoor dat de gerechten nooit in de volle zon staan. Ruim het buffet op na twee uur. Bewaar de restjes in de koelkast en verbruik ze binnen 24 uur of gooi ze weg bij de minste twijfel.

10. Gebruik voor de verplaatsing een koelbox of nog liever: twee koelboxen. Dranken bijvoorbeeld vervoert u beter in een aparte koelbox, die u zo vaak als nodig kunt openen. U hoeft dan geen schrik te hebben dat de bederfbare voedingsmiddelen daaronder lijden.

11. Zet de koelbox, eens u ter plaatse bent, in de schaduw en bedek hem met een lichtgekleurde doek waar u geregeld vochtig water over giet. De verdamping van het water helpt de box koel te houden. Let op: wegens de risico’s die het doorbreken van de koudeketen met zich brengt, mogen de restjes van een picknick achteraf niet meer gebruikt worden. U zorgt dus beter voor meerdere porties in kleine verpakkingen die u naar behoefte kunt uithalen dan alles in een grote verpakking te plaatsen die uren open blijft.

12. Kies voor flessenwater als u twijfels hebt over de veiligheid van het kraantjeswater. Kijk telkens na of de fles goed dicht is bij aankoop, zeker in ontwikkelingslanden. Bedank voor ijsjes in bars en restaurants.

13.Vermijd rauwe, koude en lichtgebakken voedingsmiddelen, niet-gepasteuriseerde melkproducten (melk, yoghurt, kaas, boter, slagroom…), koude sauzen en ambachtelijk roomijs. Kies voor bereide gerechten die gloeiend heet geserveerd worden. In dat opzicht vormt een warme dagschotel die in uw bijzijn in een wegrestaurant wordt bereid vaak een kleiner risico dan een buffet in een hotel.

En als het kwaad is geschied?

Na het eten van verdachte voedingsmiddelen kunnen de symptomen van een voedselvergiftiging snel of minder snel optreden (1 à 2 uur voor staphylococcus aureus, 6 à 18 uur voor salmonella of colcibacillen). Maar ze zijn wel altijd dezelfde van aard: diarree en braken, vaak in combinatie met buikkrampen en soms koorts en rillingen, spierpijn, huiduitslag, enzovoort. Bij een lichte vergiftiging volstaat het gewoonlijk om voldoende te hydrateren en aangepast te eten (groentesoep, wortelpuree, goed rijpe bananen). Raadpleeg een arts bij een bloederige diarree en ook als de toestand binnen 2 of 3 dagen niet verbetert of binnen 12 uur voor kinderen en ouderen. (Bodytalk/Marie-Françoise Dispa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content