De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft verschillende aanbevelingen opgelijst over onze voedingsgewoontes. Ze doet dat op basis van de Food Based Dietary Guidelines (FBDG), een wetenschappelijk rapport van 88 pagina's ...

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft verschillende aanbevelingen opgelijst over onze voedingsgewoontes. Ze doet dat op basis van de Food Based Dietary Guidelines (FBDG), een wetenschappelijk rapport van 88 pagina's dat door een dertigtal Belgische deskundigen opgesteld werd. De 12 aanbevelingen die in dit nieuwe 'FBDG'-advies worden geformuleerd, gelden voor de volwassen bevolking en zijn onderbouwd door recente wetenschappelijke gegevens. Ze zijn praktisch en houden rekening met de eetcultuur van de bevolking, aldus de HGR. De HGR breekt ook een lans voor het samen eten. 'Samen eten komt zowel het individu als de samenleving ten goede. Het is belangrijk de tijd te nemen om samen te eten, niet alleen thuis, maar ook op school, op het werk, in de (zorg)centra en in andere omstandigheden. Samen eten biedt sociale voordelen die niet bestaan als je allen eet. Een waarschuwing is echter nodig. Alcohol, welke regelmatig deel uitmaakt van sociale activiteiten, voert met voorsprong de lijst aan van voedingsmiddelen die een negatieve invloed hebben op de gezondheid.'