Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

In 2018 vindt er opnieuw een gezondheidsenquête plaats bij de Belgische bevolking. De laatste dateert van 2013. Tot nog toe gebeurde die enquête louter op basis van vragenlijsten, maar deze keer pakt het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) het op vraag van de bevoegde minister Maggie De Block (Open VLD) wat anders aan. Nog steeds zullen 11.000 Belgen een vragenlijst voorgeschoteld krijgen, maar 1100 van hen zullen daadwerkelijk medisch worden onderzocht.

'We gaan hun lichaamsomtrek, gewicht, lengte en grijpkracht meten', zegt Johan Vanderheyden, arts-epidemioloog bij het WIV. 'We nemen ook een bloedstaal en meten hun bloeddruk.' Volgens hem geven de vragenlijsten immers enkel een beeld van de subjectieve gezondheid, maar zeggen ze niets over hoe gezond iemand daadwerkelijk is.

Minister De Block hoopt dat ze dankzij de informatie uit de nieuwe gezondheidsenquête het beleid nog beter kan afstemmen op de noden.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.In 2018 vindt er opnieuw een gezondheidsenquête plaats bij de Belgische bevolking. De laatste dateert van 2013. Tot nog toe gebeurde die enquête louter op basis van vragenlijsten, maar deze keer pakt het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) het op vraag van de bevoegde minister Maggie De Block (Open VLD) wat anders aan. Nog steeds zullen 11.000 Belgen een vragenlijst voorgeschoteld krijgen, maar 1100 van hen zullen daadwerkelijk medisch worden onderzocht. 'We gaan hun lichaamsomtrek, gewicht, lengte en grijpkracht meten', zegt Johan Vanderheyden, arts-epidemioloog bij het WIV. 'We nemen ook een bloedstaal en meten hun bloeddruk.' Volgens hem geven de vragenlijsten immers enkel een beeld van de subjectieve gezondheid, maar zeggen ze niets over hoe gezond iemand daadwerkelijk is. Minister De Block hoopt dat ze dankzij de informatie uit de nieuwe gezondheidsenquête het beleid nog beter kan afstemmen op de noden.