10 tips om huisstofmijt te bestrijden

Allergie © Istock

Amerikaanse wetenschappers stelden vast dat het langdurig gebruik van allergieremmers dementie bevordert. Doctor in de biologie Anne-Catherine Mailleux benadrukt dat pillen slikken bij een allergie niet de enige remedie is. Deze 10 tips helpen u alvast op weg om huisstofmijt te bestrijden.

Het langdurig gebruik van onder meer allergieremmers, antidepressiva en medicijnen tegen incontinentie kunnen de ontwikkeling van dementie in gang zetten. Dat blijkt een studie van de University of Washington waarover De Morgen bericht.

3.500 vijfenzestigplussers werden onderzocht. Geen van de proefpersonen vertoonde tekenen van dementie bij de start van het onderzoek. Na ongeveer acht jaar hadden 797 deelnemers, zo’n 23,3 procent een vorm van dementie. Hoewel dit ongeveer een vierde is, waarschuwen de onderzoekers voor een paniekreactie. Patiënten moeten niet onmiddellijk stoppen met het slikken van die medicijnen, wel zouden artsen en apothekers beter preventief werken, klinkt het.

In België heeft 1 op de 10 mensen last van een huisstofmijtallergie. Doctor in de biologie Anne-Catherine Mailleux benadrukt dat pillen slikken bij een allergie vaak niet de enige remedie is. Deze 10 tips helpen u alvast op weg om huisstofmijt te bestrijden.

1.Verlucht uw kamer tien minuten per dag. Let er wel op dat het buiten droog is, wanneer u dit doet.

2.Leg je bed open en laat het licht binnen zodat je matras beter kan verluchten.

3. Was de lakens iedere week op 60 graden en de donsdekens en kussens zo’n 3 tot 4 keer per jaar.

4. Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Anders worden de allergische stoffen terug de lucht in geblazen.

5.Vermijd pluche dieren in bed.

6. Laat geen kleren rondslingeren in de slaapkamer.

7. Zorg voor een temperatuur van ongeveer 18 graden in de slaapkamer.

8. Een bed met een lattenbodem is beter omdat je matras dan sneller droogt.

9. Gebruik synthetische materialen voor je matras of kussen. Synthetische vezels drogen sneller dan de varianten in natuurlijke materialen.

10. Wanneer deze gewoonten niet helpen, zijn er ook nog natuurlijke middelen zonder giftige stoffen verkrijgbaar bij de apotheker, zoals Acar’up een technisch textiel én ecologische oplossing die Mailleux ontwikkelde na zeven jaar universitair onderzoek. Het dekentje trekt de huisstofmijt aan, houdt ze vast om ze tenslotte tijdens een wasbeurt van 60 graden opnieuw af te stoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content