10 tips om het werk los te laten op vakantie

Anticiperen is de boodschap om het werk los te laten tijdens vakantie. © iStockphoto

Belgen laten hun werk maar moeilijk los als ze op vakantie zijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiebarometer van Europ Assistance. Wie niet kan weerstaan aan de drang om toch maar die e-mails te checken, kan baat hebben bij deze tien tips.

De Belgen blijken het meest met het werk bezig zijn op vakantie in vergelijking met inwoners van andere Europese landen die ondervraagd werden. Maar liefst 28 procent van de 1.003 ondervraagde landgenoten blijven bezig met het werk, terwijl het Europese gemiddelde maar op 19 procent ligt.

Hoog tijd dus voor tien tips om op vakantie toch de knop om te draaien, zodat de batterijen terug opgeladen kunnen worden.

1) Bereid uzelf voor

Anticiperen is de boodschap. Het is geen slecht idee om in de agenda de vertrekdatum met stip aan te duiden. Zo kan u in de weken ervoor afwerken waar u mee bezig was en sluit u het risico uit dat u op vakantie noodgedwongen nog moet doorwerken. Een to-dolijstje aanleggen om geen belangrijke karweien over het hoofd te zien, kan daarbij ook heilzaam zijn. Vergeet niet voor uw vertrek de voicemail en e-mail in te stellen met een out-of-officebericht.

2) Bereid anderen voor

Vooraf duidelijke afspraken met de collega’s en baas maken, zorgt ervoor dat uw afwezigheid opgevangen kan worden. Ook klanten verwittigen die u zouden nodig hebben, kan onheil voorkomen.

3) Bereid de terugkeer op het werk voor

Veel mensen zien op tegen de talloze mails waarmee ze op hun eerste werkdag na vakantie geconfronteerd zullen worden. Voor sommigen is het zelfs een reden om niet te vertrekken. Voor dringende zaken kunnen klanten waarschijnlijk ook bij collega’s terecht. Daarnaast kan het ook raadzaam zijn om een out-of-officebericht tot een dag na uw vakantie in te stellen, zodat u tijd hebt om alles te verwerken. Breng uw baas dan wel best op de hoogte.

4) Vertrouw uw collega’s

Een goed bedrijf of een goede organisatie staat of valt normaal gezien niet met de afwezigheid van één persoon. Uw vakantie kan dan ook een aangewezen test zijn om te zien hoe collega’s of werknemers het er vanaf brengen tijdens uw afwezigheid. Indien toch niet alles naar behoren verloopt, zal u na de vakantie gemakkelijker kunnen bijstellen.

5) Stel duidelijke voorwaarden

Ga er niet zomaar mee akkoord dat u steeds bereikbaar moet zijn. Een meelevende werkgever erkent ook het belang van een rustperiode om stress en burn-outs te voorkomen. Als u genoodzaakt bent om op vakantie toch wat te werken, kan het een goed idee zijn om met de baas af te spreken op welke momenten u dat doet. Denk ook aan de mensen die u vergezellen op reis.

6) Overweeg een andere gsm

Mensen die écht niet aan de lokroep van de smartphone kunnen weerstaan, kunnen overwegen om een gsm of smartphone te gebruiken die uitsluitend voor privézaken dient. De ‘werktelefoon’ kan u dan bijvoorbeeld ’s avonds even inschakelen voor een update van het werk.

7) Erken de waarde van vrije tijd

Het lijkt soms alsof we onze tijd enkel nuttig besteden als we druk in de weer zijn, maar de momenten waarop we even relaxen, kunnen ook inspirerende momenten zijn. We komen zelden met nieuwe inzichten of ideeën door naar het scherm van onze smartphone te kijken.

8) Maak plezier

Plan activiteiten die u ontspannen, zodat uw mogelijke zorgen op het werk even naar de achtergrond verdrongen worden.

9) Neem lang genoeg vakantie

Zorg dat de batterijen weer volledig opgeladen zijn, zodat u nadien weer met volle kracht aan de slag kan gaan.

10) Reflecteer

Als u uw familie op vakantie toch even weinig ziet als tijdens werkdagen omdat u pakweg opgejaagd wordt door overijverige collega’s, kan het ook een aanleiding vormen om even na te denken of het werk niet te veel van u vraagt. Misschien kan het wat rustiger aandoen meer voordelen hebben dan nadelen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content