10 tips om gelukkiger te worden

Gelukkig zijn: Het ultieme doel in een mensenleven. Helaas bestaat dé formule om gelukkig te worden niet. Hieronder tien tips die u alvast aardig op weg helpen.

Volgens Leo Bormans, de ambassadeur van Geluk en Levenskwaliteit, kan de essentie van geluk herleid worden tot twee woorden. ‘Andere Mensen. Niet jezelf of materiële zaken maken je gelukkig, maar een netwerk van vrienden, familie en geliefden zorgen ervoor dat je gelukkig wordt.’

Toch kunt u tevredenheid sturen. Met deze tien tips wordt u een hele hoop gelukkiger.

1. Word optimist. Optimisme is deels genetisch bepaald, maar toch kunnen we ook leren positiever te kijken naar iets. Optimisme is een gratis medicijn en maakt het leven aangenamer. Een optimist kiest ervoor om dubbel gewicht aan de positieve gebeurtenissen toe te kennen. Voor een pessimist wegen de negatieve gebeurtenissen dubbel zo zwaar.

2. Denk in oplossingen. In plaats van over problemen te zitten tobben, kunt u beter meteen overgaan naar de volgende stap: de oplossing. Wanneer u nadenkt over een oplossing, komt die er sneller en valt er een last van uw schouder. Hierdoor voelt u zich een stuk gelukkiger.

3. Neem het leven niet te serieus. Natuurlijk hebben we als volwassenen een heleboel verantwoordelijkheden, maar deze kunnen ingevuld worden op een speelse manier. Relativeren helpt ook.

4. Ken je eigen zwaktes. Bepaal je eigen limieten en probeer deze niet te overtreffen. Onrealistische doelen worden toch niet bereikt. Kies daarom voor haalbare doelen.

5. Dankbaar zijn. Genereus zijn, voelt niet alleen goed. Op lange termijn brengt het iets op voor uzelf.

6. Probeer gezond te leven. Hoewel het niet onmogelijk is, wordt gelukkig zijn toch moeilijk als u constant ziek bent. Slaap voldoende en beweeg geregeld. De Romeinen wisten het al ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, levert alleen maar voordelen op.

7. Leef in het heden. Gedane zaken nemen geen keer. Het heeft dus geen zin om te blijven stil staan bij fouten of problemen uit het verleden. Teveel nadenken over de toekomst hoeft ook niet, dat baart u alleen maar extra zorgen.

8. Leer een beetje ongelukkig te zijn. “In onze maatschappij moet alles fantastisch zijn, zomaar goed is niet meer genoeg”, ondervindt psychiater Dirk de Wachter. Een beetje ongelukkig zijn, hoort nu eenmaal bij het leven (en daarvoor moet je niet naar de psychiater). Wie dit principe aanvaardt, zal automatisch meer tevreden in het leven staan.

9 Grijp kansen. Geluk komt niet uit de lucht gevallen. Grijp kansen en aanbiedingen. Ga in op het onverwachte en ga uitdagingen niet uit de weg.

10. Ga over tot actie. We weten wat ons gelukkig maakt, maar toch doen we het niet. Maak elke dag tijd vrij voor datgene wat u graag doet. En houd desnoods een “geluksagenda” bij, waarin u elke dag iets leuks plant. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content