10 redenen waarom buikvet zo moeilijk weg te krijgen is

© Thinkstock
Marie Gathon
Marie Gathon Rédacteur Levif.be

Overtollig buikvet kan leiden tot hartproblemen, diabetes type 2, insulineweerstand en sommige kankers. Maar vet verliezen in die zone blijkt moeilijker dan het lijkt. 10 redenen waarom dat zo moeilijk is.

Een ‘bierbuik’ wegkrijgen is niet alleen een esthetische kwestie, ook op gezondheidsvlak is het belangrijk. Zo kan overtollig buikvet leiden tot hartproblemen, diabetes type 2, insulineweerstand en sommige kankers. Vet verliezen in die zone blijkt moeilijker dan het lijkt. Time somt tien redenen op om waarom buikvet zo moeilijk weg te krijgen is.

1. U wordt ouder. Het metabolisme vertraagt immers met de jaren en het lichaam heeft minder calorieën nodig om te functioneren. Vrouwen worden bovendien geconfronteerd met de menopauze, een periode waarin het vet vooral rond de buik gestockeerd wordt.

2. U doet niet de juiste oefeningen . Om buikvet te verliezen moet u cardio-oefeningen met spiertraining combineren. Kate Patton, diëtiste in het ziekenhuis van Cleveland, raadt 250 minuten gematigde en 125 intensieve oefeningen per week aan.

3. U eet te veel industriële voedingsmiddelen. Vermijd wit brood, koeken, frieten, zoete dranken en desserten. Verkies fruit, groeten en volkorenproducten.

4. U eet slechte vetten. Verkies gezonde vetten zoals olijfolie, avocado, noot-of zonnebloemolie en vette vis. Overdrijf daar echter niet in.

5. Uw trainingssessies zijn niet moeilijk genoeg. Om genoeg vetten en calorieën te verbranden moeten de oefeningen intens zijn.

6. U bent gestresseerd. En het feit dat u meer eet wanneer u gestresseerd bent is niet de enige verklaring. Het stresshormoon cortisol verhoogt ook de hoeveelheid vet in het lichaam en vergroot de vetcellen.

7. U slaapt onvoldoende. Een 16 jaar durende studie die werd uitgevoerd bij ongeveer 70 000 vrouwelijke deelnemers bewees dat vrouwen die slechts vijf uur of minder per nacht siepen 30% meer kans hadden om 10 kilo te verdikken dan degenen die zeven uur sliepen. Volgens de nationale gezondheidsinstanties moeten volwassenen dan ook zeven à acht uur per nacht slapen.

8. Uw lichaam heeft de vorm van een appel. Indien u meer kilo’s rond de buik dan in de billen en dijen stockeert, hebt u “de morfologie van een appel” wat betekent dat u genetisch voorbestemd bent om kilo’s rond uw buik te stockeren wat het nog moeilijker maakt om ze te verliezen.

9. U bent ziek. Bij sommige ziektes ontstaat er en gewichtstoename ter hoogte van de buik. Ga langs bij u arts als dat dat geval is en u zwaarlijvig bent. U kan aan pre-diabetes of diabetes lijden.

10. U bent niet gemotiveerd. Om buikvet te verliezen moet u een caloriearm en vezelrijk dieet combineren met cardio-en spieroefeningen. Als u echter voldoende gemotiveerd bent zal zelfs genetische aanleg u er niet van kunnen weerhouden het ongewenste vet weg te krijgen.

Marie Gathon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content