Vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant lanceren op 16 oktober de sensibiliseringscampagne "Hier trek ik de lijn" tegen ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk. De campagne wil werknemers en werkgevers tips geven bij dergelijk ongewenst seksueel gedrag, aldus de organisaties in een persbericht.

"Ongewenst seksueel gedrag op het werk komt vaker voor dan gedacht", klinkt het. "Dit geweld vindt niet alleen plaats tussen collega's, ook buitenstaanders of 'derden' (klanten, patiënten, burgers, leveranciers, ...) maken zich hier schuldig aan."

'Hier trek ik de lijn'

Volgens de organisatie werd 10 procent van alle werknemers ooit het slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag door derden. De meeste slachtoffers zijn vrouwen. Slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag kunnen negatieve gevolgen ondervinden voor hun gezondheid, relationele en financiële toestand en beroepsleven. Daarenboven is er een grote impact op de bedrijfscultuur en kunnen werkgevers voor hoge kosten komen te staan door ziekte en werkverzuim, benadrukken de organisaties.

Daarom lanceren ze op 16 oktober de campagne "Hier trek ik de lijn", tijdens de studienamiddag "Psychosociale risico's op het werk: geweld door derden" in Brussel, die experts en ondernemingen samenbrengt die ervaring hebben over de thematiek.

Tips

Daarnaast start een sensibiliseringscampagne met lokale acties in Vlaanderen. De organisaties zullen werknemers vragen waar ze de lijn trekken: bij een opmerking over hun mooie benen, de vraag naar hun telefoonnummer voor een afspraakje, of een hand op hun billen? Ze krijgen ook tips om te reageren op die vorm van geweld.

Tot slot staan op de campagnewebsite www.horenzienpraten.be hulpadressen en tips. (Belga/AVE)