10 kleine aanpassingen voor een onmiddellijk betere gezondheid

© iStock
Trui Engels Journalist Knack.be

Een nieuw jaar, een nieuw begin. En daar zijn ook de goede voornemens weer. Al is de winter zowat de slechtst mogelijke tijd van het jaar om uw levensstijl compleet om te gooien. Begin daarom met deze kleine stapjes.

Een lager energiepeil in de koudere maanden verhindert ons doorgaans om te beginnen sporten, een veel voorkomend voornemen bij de start van een nieuw jaar. Wacht dus nog maar even tot de lente aanbreekt en lees intussen hieronder welke kleine aanpassingen u in uw leven kan doen.

1. Gooi kunstmatige zoetstoffen buiten

Denkt u de heilige graal gevonden te hebben met de caloriearme zoetstof Stevia? Dan heeft u het mis. De artificiële zoeter lijkt misschien beter voor uw calorie-inname, maar u maakt het uzelf een stuk moeilijker om echte suiker te vermijden. Omdat kunstmatige suikers honderden keren zoeter zijn dan natuurlijke suikers, worden de smaakpapillen overmatig gestimuleerd en neemt het verlangen naar zoetigheden doorheen de dag alleen maar toe.

2. Slaap het juiste aantal uren

Onze slaap heeft een impact op elk aspect van onze gezondheid. Het is essentieel voor ons lichaam om zichzelf opnieuw op te laden en voor onze hersenen om te herstellen. Maar meer is niet altijd beter. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 7 uur slaap per nacht de perfecte hoeveelheid is, hoewel sommigen meer nodig hebben dan anderen. Zoek uit wat uw optimale slaaptijd is en houd er u vervolgens aan.

3. Was uw handen

Was uw handen vaker. Vooral na het gebruik van een geldautomaat. Uit onderzoek blijkt immers dat geldautomaten dezelfde organismen bevatten als een openbaar toilet. Maar vermijd dan weer desinfecterende middelen met triclosan, een veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. De stof zou de hormoonproductie verstoren en het risico op borstkanker vergroten. Een goede oude handzeep is meer dan voldoende.

4. Probeer te joggen

Ook als u joggen haat, kan zelfs een blokje omlopen al wonderen doen voor uw gezondheid. Onderzoek toont aan dat amper vijf minuten rennen per dag al het risico op een hartaandoening of hartaanval verminert en het leven verlengt. Naast cardiovasculaore voordelen geeft joggen ook uw metabolisme een serieuze boost.

5. Neem vitamine B

Foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 zijn cruciaal voor een goede werking van het metabolisme. Deze vitaminen moeten echter dagelijks worden aangevuld. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat ze sneller uitdunnen in het lichaam. In plaats van voedingssupplementen eet u beter groenten (boerenkool) en fruit, volkorengranen, vis en eieren.

6. Neem probiotica

Van Griekse yoghurt tot kombucha: probiotica zijn hip dezer dagen en ook de wetenschap houdt ervan. Probiotica ontsmetten ons lichaam op een natuurlijke manier door giftige stoffen uit het verteringsstelsel te elimineren. En als ons verteringssysteem goed werkt, functioneren ook onze hormonen en metabolisme zoals het moet. Dankzij probiotica krijgt u misschien ook de smaak te pakken van gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, kimchi of kefir, die uw darmen met miljarden gezonde bacteriën voeden. Probeer elke dag een gefermenteerde voedingsstof of drank in uw dieet te incorporeren om uw darmen in een perfecte staat te houden.

7. Beperk uw alcoholinname

Alcohol heeft niet alleen een invloed op uw calorie-inname, maar ook op de hoeveelheid leptine, een hormoon dat het hongergevoel onderdrukt. Zo weet uw lichaam minder goed wanneer het genoeg te eten heeft gehad en bestaat de kans op overeten.

8. Vermijd lightproducten

De voorbije jaren lijkt vet onze grootste vijand te zijn geworden. Maar nu blijkt dat vet volledig afzweren ook niet helemaal goed is. Omdat het langer duurt om te verteren, blijft vet langer in de maag. Zo heeft u ook langer een voller gevoel na de maaltijd. Het is bovendien een mythe dat we dik worden door het eten van vet. In werkelijkheid worden we dik van een teveel aan een voedingsstof (koolhydraten, proteïnen of vet). Daarnaast toont een recent studie aan dat volle zuivelproducten beter zijn om lichaamsvet te reduceren dan magere alternatieven.

9. Dresseer uw bord

Hoe uw bord eruit ziet, heeft een invloed op hoeveel u eet. Terwijl we voor onze gasten tot het uiterste gaan om een mooi bordje te presenteren, worden we lui als het voor onszelf bedoeld is. Neem wat meer tijd voor de esthetiek van uw maaltijd en word bewust van wat u in uw mond stopt. Een mooi gepresenteerde maaltijd is aantrekkelijker en genietbaarder en verhindert dat we te veel eten.

10. Zet voeding weg

Niets is zo verleidelijk als een tweede portie, ook al hebt u geen honger meer. Weesrta aan die verleiding en zet na het opdienen de potten onmiddellijk terug in de koelkast zodat u geen tweede portie kan nemen. Uit het zicht, uit het hoofd. Bovendien gebeurt de schoonmaak al meteen voor de maaltijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content