1.600 doden door griep en strenge winter

Simon Demeulemeester

De griepepidemie van 2012-2013 kreeg 10 à 15 procent van de Belgen te pakken, voor 1.600 mensen werd ze zelfs fataal.

De intense en lange griepepidemie maakte in combinatie met de strenge winter dat het sterftecijfer deze winter 10 procent hoger ligt dan normaal. Dat zegt Steven Van Gucht, diensthoofd Virale Ziekten bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid in Het Laatste Nieuws. In cijfers uitgedrukt: 1.600 meer doden dan normaliter verwacht worden.

“Alles in acht genomen, valt dat nog best mee,” aldus Van Gucht. “In zachte winters met een beperkte griepepidemie blijft de oversterfte soms beperkt tot 500 doden, in de ergste jaren kan het aantal extra overlijdens oplopen tot 3.000.”

Het aantal doden mag dan nog meevallen, de griepepidemie van deze winter was wel een uitschieter. Met zijn twaalf weken, van eind december 2012 tot en met eind maart 2013, duurde die immers dubbel zolang als die van een jaar eerder. De epidemie was ook intenser, zegt Van Gucht. Tijdens de hoogste piek – eind februari – kreeg een op honderd Belgen er mee te maken. Van Gucht schat dat 10 tot 15 procent van de Belgen het griepvirus op bezoek kreeg. “Meer dan andere jaren gingen ook de werkenden voor de bijl. Dat heeft wellicht te maken met de lange winter.”

‘Griep blijft een van de belangrijkste doodsoorzaken bij ouderen’

Die lange winter is volgens geriater Lucien De Cock mee schuldig aan de 1.600 extra overlijdens dit seizoen. Hoe langer het immers vriest, weet De Cock, hoe meer mensen met infectieziektes te maken krijgen. “De combinatie van een lange, koude winter en een hevige griepepidemie is veel ouderen fataal geworden.” De Cock stipt aan dat griep “ondanks alle vaccinatiecampagnes, een van de belangrijkste doodsoorzaken bij ouderen” blijft.

Overigens, merkt Het Laatste Nieuws op, 1.600 griepdoden is zowat het dubbele van het aantal verkeersdoden op een heel jaar.

‘Verwacht nog sterftes’

De Cock meent dat er de komende weken nog mensen zullen sterven aangezien de winter nog steeds volhoudt. Waar het dodencijfer meestal piekt tussen oktober en maart, verwacht De Cock dat dit jaar het aantal overlijdens in april hoger zal liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content