‘Gewesten eens over wegenbelasting’

Vanaf 2013 komt er een kilometerheffing voor vrachtwagens en een wegenvignet voor personenwagens.

De drie gewesten hebben woensdag een akkoord bereikt over een systeem van wegbeprijzing vanaf 2013. Er komt een kilometerheffing voor vrachtwagens en een wegenvignet voor personenwagens. Dat zegt Waals minister van Begroting en Financiën André Antoine (CDH).

Half november spraken de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen af dat ze een samenwerkingsakkoord wilden sluiten over de invoering van een wegbeprijzing in de vorm van een kilometerheffing voor vrachtwagens en een wegenvignet voor personenwagens.

Met het systeem wil men de kosten voor de aanleg en het onderhoud van wegen doorrekenen aan de gebruikers.

Vanaf 2013

Waals minister van Begroting en Financiën André Antoine (CDH) maakte woensdag bekend dat de drie gewesten het eens zijn geraakt over een tolsysteem vanaf het jaar 2013.

Zoals voorzien wordt het eurovignet voor het zwaar wegverkeer vervangen door een belasting per kilometer. Ook buitenlandse vrachtwagens zullen moeten betalen. Voor lichte wagens komt er een elektronisch vignet.

De drie gewesten hebben ook een akkoord bereikt over de verdeling van de inkomsten. Brussel krijgt 10 procent, Wallonië 38 procent en Vlaanderen 52 procent.

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) wilde woensdag nog niet spreken over een akkoord tussen de gewesten. De Brusselse en Vlaamse regeringen moeten het immers nog goedkeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content