Gewesten bereid begroting aan te passen aan economische groei

De minister-presidenten van de drie gewesten zijn bereid hun begroting aan te passen aan de economische groei.

Dat zeggen ze in een gezamenlijke mededeling.

De Hoge Raad van Financiën liet weten uit te gaan van een economische groei van 0,8 procent in 2012. Om een federale begroting met een tekort van 2,8 procent neer te kunnen leggen, moeten de verschillende overheden dus een gezamenlijke inspanning van 9,6 miljard euro leveren. De gewesten, gemeenschappen en gemeenten samen moeten 1,7 miljard bijdragen.

Begrotingsevenwicht blijft uitgangspunt

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), Waals minister-president Rudy Demotte (PS) en zijn Brusselse collega Charles Picqué (PS) zaten rond de tafel om te praten over het rapport van de Hoge Raad. Na afloop stellen ze dat het begrotingsevenwicht het uitgangspunt blijft en noodzakelijk is, gelet op de internationale context. Ze zijn wel bereid om de begrotingen aan te passen.

Drie minister-presidenten betreuren verouderde gegevens

De drie betreuren dat de Hoge Raad nog altijd gebruik moet maken van verouderde statistische gegevens voor de lokale besturen. “We vinden het niet correct dat hoewel alle gewesten in september alle gedetailleerde gegevens van de lokale besturen hebben bezorgd, er nog steeds gewerkt wordt op basis van een verouderd statistisch model.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content