Astrid De Groeve

Gevraagd : M/V met talent voor Bruto Brussels Geluk

Astrid De Groeve Astrid De Groeve (CD&V) is 2de opvolger in Brussel voor het Vlaams Parlement en werkt als adviseur voor de Schaarbeekse schepen van Noord-Zuidsamenwerking

Kutmarokkanen. Pittaturken. Nachtwinkelnegers. Het mag onderhand eens gedaan zijn met dat etnisch labelen, vijftig jaar nadat ons land het migratie-akkoord met Marokko ondertekende, zegt Astrid De Groeve (CD&V).

Kutmarokkanen. Pittaturken. Nachtwinkelnegers. Het mag onderhand eens gedaan zijn met dat etnisch labelen, vijftig jaar nadat ons land het migratie-akkoord met Marokko ondertekende. Maar laatst kwamen er ook al de Dansaert-Vlamingen bij. Hokjesdenken is te gemakkelijk, maar we drukken zo graag stempels. Laat ons daarom op zoek gaan naar een nieuwe, positieve stempel voor onze bontgeschakeerde medemens. En dat kan! De grootste gemene deler zit hem immers in een talent dat bijdraagt aan het gezamenlijk Bruto Brussels Geluk.

In de dominante debatten over jongeren in de grootstad gaat de aandacht vooral naar jongerenwerkloosheid, zinloos geweld, schoolverlaters zonder diploma en GAS-boetes voor hangjongeren. We zijn het allemaal eens dat maatschappelijke uitdagingen in Brussel groot zijn. Om oplossingen te vinden, kunnen we beginnen met ook de positieve verhalen te willen zien. Want in de marge van de heersende publieke opinies worden jonge twintigers uit Molenbeek wereldkampioen kickboksen en trekken succesvolle zaalvoetbalploegen met spelers met de meest diverse achtergrond naar het EK Futsal in Antwerpen. Dit zijn dan ook verhalen van hoop waar vele nog onontgonnen talenten moed en inspiratie uit putten. Hoog tijd dus om aandacht te hebben voor datgene wat kan bijdragen aan ons gezamenlijk Bruto Brussels Geluk.

Het Bruto Brussels Geluk kan op vele manieren vorm krijgen: kansen creëren, ruimte geven tot ontplooiing van talenten en een klimaat scheppen voor ontmoetingen. Samen sporten in de stad is bijvoorbeeld zo’n cruciaal element. Sport laat toe om mensen aan te spreken op hun talenten en hen te laten tonen waar ze goed in zijn. Je hoeft er niet dezelfde taal voor te spreken en niet van dezelfde origine te zijn. Met een gezonde dosis creativiteit, fair play en respect heb je alle ingrediënten in huis om een smaakvol en succesvol recept te maken. Je leert volharden, doorbijten, vallen en weer opstaan. Je leert jezelf kennen en hoe je een team vormt. Je leert winnen en verliezen en dat deelnemen belangrijker is.

Het zijn net deze vaardigheden die jongeren nodig hebben in de zoektocht naar of de groei in hun job. Sport geeft jongeren een zinvolle activiteit waardoor hangen uit den boze is. Het noodzakelijke wederzijds respect van een sporter leert hen aandacht te hebben voor wat ze gemeen hebben met ‘de andere’ in plaats van gemeen te zijn tegen de andere.

Daarom heeft een stad nood aan politici die “slim niets doen” door ruimte te creëren voor jongeren om jong te zijn. Jongeren hebben plaats nodig om zich uit te leven, zich te profileren en op te vallen via dat talent dat voor hen de basis is voor hun Bruto Brussels Geluk. Die ruimte hoeft zich niet te vertalen in Olympische sportzalen. Een plein, een park of een autoloze straat volstaat. Het is immers met het stimuleren van initiatieven als pleintjesvoetbal dat jongeren ontmoeten, leren en integreren in onze samenleving.

In hun “slim niets doen” moeten politici jongeren aanmoedigen en hen het noodzakelijke vertrouwen geven. Opdat ze kunnen leven in een stad waar mensen elkaar niet enkel virtueel in het oog willen houden, maar oog hebben voor elkaar.

Astrid De Groeve (CD&V) is 2de opvolger in Brussel voor het Vlaams Parlement en werkt als adviseur voor de Schaarbeekse schepen van Noord-Zuidsamenwerking in het kader van een internationaal gemeentelijk samenwerkingsverband met de gemeente Al-Hoceima (Marokko).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content