Gevangenissen: Jambon gaat stakende politiemensen desnoods opvorderen

Jan Jambon en Koen Geens © Belga Image

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat maandag stakende politiemensen opvorderen indien ze weigeren stakende cipiers te vervangen. Dat heeft hij gemeld aan de vakbonden van de federale politie. Jambon betreurt dat de stakende cipiers hem daartoe dwingen.

Vrijdag waren er problemen met werkonwillige federale politiemensen in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. De weekendshiften raakten wel ingevuld, maar de federale politie vreest maandag en dinsdag nieuwe problemen. Ondanks de stakingsaanzegging kan Jambon als minister van Binnenlandse Zaken stakende politiemensen opvorderen, indien hij dat 24 uur vooraf aankondigt. Dat is nu dus gebeurd.

De maatregel is ongezien. Volgens het kabinet-Jambon gebeurde het nooit eerder dat politiemensen opgevorderd werden om veiligheidsproblemen aan te pakken die ontstonden door stakingsacties in de gevangenissen. “Het is de plicht van de minister van Veiligheid om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Het instrument dat nu nog rest is dus het opvorderingsrecht.”

Jambon betreurt dat hij de ongeziene maatregel moet bovenhalen. Niet in het minst omdat de politie al fors overbevraagd is door de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis. Maar bij gebrek aan minimale dienstverlening heeft hij naar eigen zeggen geen andere optie.

“Ik begrijp dat dit erg moeilijk ligt voor de politie. Samen met de civiele bescherming en defensie, dienen zij nu al weken op te draaien voor de problemen die hun collega-cipiers veroorzaken. Dat is geen correcte situatie”, klinkt het. “Het is niet rechtvaardig dat cipiers, in tegenstelling tot politie en defensie, een situatie dermate op de spits kunnen doen lopen.”

Regering heeft cipiers niet extra meer te bieden

De federale regering heeft de stakende cipiers niets meer te bieden. “Ik denk dat we op het niveau van de regering aan het einde van onze mogelijkheden zitten”, zei MR-minister Willy Borsus zondag in “C’est pas tous les jours dimanche” op RTL-TVi.

Woensdag raakten justitieminister Koen Geens en de cipiersbonden het eens over een nieuw protocol van akkoord. Dat voorziet in 480 extra personeelsleden, van wie 386 cipiers. Daardoor zouden de Belgische gevangenissen midden volgend jaar 7.075 personeelsleden tellen. In 2014 waren dat er 7.241.

Minister van Middenstand en KMO’s Borsus, partijgenoot van premier Charles Michel, denkt dat de regering niet nog verder kan gaan. “Ik denk dat we op niveau van de regering aan het einde van onze mogelijkheden zitten”, klonk het. Het nieuwe protocol van akkoord kreeg echter al verschillende klappen. Cipiers in Andenne en Dinant verwierpen het al. In de andere gevangenissen zal maandag gestemd worden.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content