Vissen in het verleden

Ann-Katrien Lescrauwaet, Jan Parmentier en Ruth Pirlet

Ann-Katrien Lescrauwaet, Jan Parmentier en Ruth Pirlet

500 jaar Vlaamse zeevisserij

Hannibal, Veurne 2018

288 blz., ? 35,50 ISBN 978 94 926 7746 4

Over de geschiedenis van de Vlaamse zeevisserij is reeds gepubliceerd, maar het betrof voornamelijk (de-tail)studies over specifieke onderwerpen of tijdvakken. Het recentelijk verschenen en fraai vormgegeven boek Vissen in het verleden. 500 jaar Vlaamse zeevisserij brengt niet alleen bestaand en recent onderzoek samen, maar geeft ook een analyse.

De auteurs zijn bij het schrijven uitgegaan van de vraag hoe de zeevisserij in de loop van de eeuwen er naar streefde een rendabele sector te zijn. Gebeurtenissen die daar vorm aan hebben gegeven passeren in chronologische vorm de revue. Het is een geschiedenis die grotendeels bepaald is door op zee uitgevochten oorlogen en politiek. Die aspecten worden dan ook uitgebreid behandeld en de invloed daarvan op de zeevisserij met archiefonderzoek onderbouwd. De acht hoofdstukken worden afgewisseld met zeven thematische verhalen over bijvoorbeeld visverwerking en visconsumptie in de 19de en 20ste eeuw en de garnaalvisserij. Deze verdiepen en onderbouwen de grote lijn. Het boek heeft een sterk wetenschappelijk karakter, maar is vlot en helder geschreven en rijkelijk geïllustreerd. De aanscherpende slotbeschouwing sluit het inhoudelijke verhaal goed af.

Ondanks de interessante cover met daarop een oudere en een nog jonge visser hebben de auteurs nadrukkelijk gekozen deze beroepsgroep geen stem te geven in dit boek en dat is toch jammer. De kleurrijke afbeeldingen en spreads van zee- en strandgezichten en vissersinterieurs achterin het boek, fungeren als stoffering in een verhaal waarin vloot, bedrijfsvoering, vangsten en wetten centraal staan. Het beeld van de Vlaamse zeevisserij door de eeuwen heen is daarmee nog niet af. Niettemin is met deze publicatie een belangrijke stap gezet in het proces van onderzoeken en weergeven van de Vlaamse visserijgeschiedenis.

Partner Content