Van kamer tot kamer

Ruud Spruit

Waanders/De Kunst, Zwolle 2018

160 blz., ? 24,95 ISBN 978 94 626 2170 0

De voorkant van Van kamer tot kamer roept meteen associaties met een affiche op. Zo’n sprekende poster die in bushokjes en achter ramen verschijnt in de weken voorafgaand aan een lezing of de opening van een tentoonstelling. Het enige wat de voorkant van het boek van een affiche onderscheidt, is het ontbreken van data en locatie-aanduiding.

De vlag dekt de lading. Wie het boek dichtslaat na het te hebben gelezen, heeft het rozige gevoel dat ook vaak optreedt na een boeiende lezing of een geslaagde tentoonstelling. Het verhaal navertellen is lastig, maar de algemene indruk blijft hangen: een collage van mooie beelden, goed gekozen woorden en rake anekdotes. Kortom, met Van kamer tot kamer bewijst veelkenner en -schrijver Ruud Spruit het thema historische interieurs een goede dienst.

Met een rondgang langs en door zestien verschillende virtuele kamers schetst Spruit de geschiedenis van het archetypische woonhuis. Hij schuwt geen invalshoek en behandelt naast deftige onderwerpen zoals stucwerk en het hemelbed ook zaken als de opkomst van de kamerplant en de introductie van de w.c.

Hoewel het huis van Spruit een Nederlands huis is, komen ook een paar buitenlandse voorbeelden voorbij. Spruit schildert hier en daar met grote halen (‘vroeger’ is een breed begrip) maar weet mooie verbanden te leggen. De lezer vergeeft hem dan ook graag dat hij het ontstaan van het ‘kantoor’ (comptoir) wat eenzijdig opvat als uiting van meer behoefte aan privacy, om maar iets te noemen.

De barokke pen van de auteur vindt in de kwaliteit van de vormgeving een passende omlijsting. De beeldredactie is prima en de afbeeldingen zijn van hoge kwaliteit en resolutie. Jammer dat in dit rijke boek een literatuurlijst ontbreekt. Na zo’n verhaal wil een mens méér!

Partner Content