Schilder tussen de mensen

De rokers van Adriaen Brouwer. (Metropolitan Museum of Art The FriedsamCollection, Bequest of Michael Friedsam, 1931 (32.100.21)

Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

Als schilder was Brouwer een overgangsfiguur. Aanvankelijk schilderde hij Breugheliaanse dorpstaferelen, maar na 1630 legde hij zich steeds meer toe op de portretkunst. Daarbij koos hij steevast voor het alledaagse leven, zoals dat zich in zijn tijd afspeelde in kroegen of op kermissen. Er wordt dus veel gedronken en gevochten in zijn werk, maar er is ook muziek en het genot van tabak – dat hij rokende mensen schilderde was in zijn tijd nieuw.

Hoewel hij in zijn werk bescheiden commentaar op excessen en misstanden geeft, was Brouwer zelf ook een deelnemer. Misschien dat daarom zijn gezichtsuitdrukkingen zo veelzeggend zijn, alsof hij de humor en melancholie van de mensen uit zijn omgeving uitstekend begreep.

In het MOU te Oudenaarde zijn vijfentwintig schilderijen te bewonderen, afkomstig uit Amerikaanse en Europese kunstmusea en privécollecties. Dat lijkt niet veel, maar is toch iets minder dan de helft van zijn nagelaten werk (ongeveer zestig stukken). Naast werk van Brouwer zijn er ook schilderijen van tijdgenoten te zien.

Oudenaarde (B)

MOU Museum

Markt 1

0032-55 31 72 51

www.adriaenbrouwer.be / www.mou-oudenaarde.be

Adriaen Brouwer – Meester van Emoties

Tot en met 16 december, ma-zo 9:30-18, do 9:30-22

Partner Content