Pikante vondsten in Pompeji

Dank zij een royale subsidie van de Europese Unie wordt er sinds 2017 weer uitgebreid opgegraven in Pompeji en, zoals te verwachten, zijn er sindsdien weer verrassende ontdekkingen gedaan.

Zo heeft men onlangs in de slaapkamer van een woning aan de Via del Vesuvio een fresco ontdekt voorstellende Leda en de zwaan. Volgens deze in oorsprong Griekse mythe had de oppergod Zeus zijn oog laten vallen op de bevallige Leda, dochter van Thestius, de koning van Aetolië, en echtgenote van de Spartaanse koning Tyndareos. Aanvankelijk ging zij niet in op zijn avances, maar nadat hij zich had veranderd in een zwaan viel zij, toen zij in een rivier aan het baden was, als een blok voor deze elegante vogel en bedreef met Zeus hartstochtelijk de liefde. Terug bij haar man overviel de schaamte haar en diezelfde avond nog deelde zij met Tyndareos het bed. Na verloop van tijd legde Leda twee eieren. Uit het ene ei kropen de tweelingbroers Castor en Pollux, uit het andere de tweelingzusjes Helena en Klytemnestra. De broers zouden later vele heldendaden verrichten en na hun dood door de Grieken en Romeinen vereerd worden. Hun zussen echter bleken ware ‘femmes fatales’ te zijn. Helena zou vanwege haar schoonheid de aanleiding worden van de Trojaanse oorlog, terwijl haar zus haar man Agamemnon, de aanvoerder van het Griekse leger voor Troje, na zijn terugkomst zou vermoorden.

Boven: Leda en de zwaan op een expliciet fresco. Onder: Hier lijkt een zich onbespied wanende man in een ommezien door de lava verzwolgen.
Boven: Leda en de zwaan op een expliciet fresco. Onder: Hier lijkt een zich onbespied wanende man in een ommezien door de lava verzwolgen.

In Pompeji zijn eerder fresco’s van Leda en de zwaan gevonden, maar daarop zien wij Leda staand afgebeeld en wordt de geslachtsdaad niet zo expliciet weergegeven. Een andere opmerkelijke vondst was het lichaam van een man in een wel heel suggestieve houding. Toen het Pompeji Achaeological Park een foto van hem op instagram plaatste, ging deze onmiddellijk viraal. Men hoeft niet ziek van geest te zijn om te denken dat deze onfortuinlijke man, toen hij verrast werd door de pyroclastische golf van aswolken en hete gassen van wel 600 graden die over de stad in 79 tijdens de uitbraak van de Vesuvius rolde en alles wat leefde in een mum van tijd doodde, bezig was met het ‘herenenkelspel’. Vulkanologen betwijfelen dit. Het merendeel van de tot nu toe gevonden slachtoffers vertonen vervormde posities van de ledematen vanwege de enorme hitte waaraan zij werden blootgesteld.

Partner Content