Ketters en kruistochten

TWISTAPPEL Aan wie behoort Taiwan?

Niet alle wegen leiden naar Rome. Lang voor Luther op het toneel verscheen, kende de katholieke kerk tegenbewegingen, die meestal met harde hand de kop in werden gedrukt. Vaak ging het daarbij niet om religieuze kwesties, maar om macht en politieke vrijheden.

TWISTAPPEL

Aan wie behoort Taiwan?

Voor de vastelander-Chinezen is het nooit een vraag geweest: Taiwan is integraal onderdeel van de Volksrepubliek China. De meeste landen erkennen het eiland niet als zelfstandige staat, Nederland en België ook niet. Er is evenveel wat China en Taiwan bindt als scheidt.

ENGELACHTIGE

STEMMEN Castraten

Vanaf de 17de tot ver in de 19de eeuw genoten castraten vaak een ongekende sterrenstatus. Alessandro Moreschi was de laatste van de castraten. Hoewel paus Pius X in 1903 castraten in kerkkoren verbood, mocht Moreschi nog tot Pasen 1913 zingen in het koor van de Sixtijnse Kapel.

UITGELICHT

Shakespeare forever

De toneelstukken van ‘Shakespeare the Player’ worden nog altijd opgevoerd. In de Lage Landen zijn delen van Shakespeares oeuvre sinds 1997 spraakmakend hertaald door Tom Lanoye en in Antwerpen en Rotterdam op de planken gezet. De bard blijft hip.

PORTRET

Cornelis Pijnacker

Geleerd, ambitieus, avontuurlijk, reislustig, ongedurig, dat kenmerkt Cornelis Pijnacker (1570-1645). Als ambassadeur van de Republiek sloot hij een akkoord met de Barbarijse kapers, kwam terecht in de Drentse ontginningen en eindigde als professor in Franeker.

ENGELACHTIGE STEMMEN Castraten
ENGELACHTIGE STEMMEN Castraten
UITGELICHT Shakespeare forever
UITGELICHT Shakespeare forever
PORTRET Cornelis Pijnacker
PORTRET Cornelis Pijnacker
Uitgave tiende jaargang 1/2019 In de winkel vanaf 30 januari 2019
Uitgave tiende jaargang 1/2019 In de winkel vanaf 30 januari 2019
Ketters en kruistochten

Partner Content