Het Lijsternest in Ingooigem

Het Lijsternest. (Foto Letterenhuis)

Stijn Streuvels, schrijversnaam van Frank Lateur (1871-1969), heeft een uitgebreid literair oeuvre nagelaten. Tussen 1899 en 1969 werkte hij als broodschrijver, vanaf 1905 gebeurde dat in zijn specifi ek ontworpen woning in Ingooigem. In 1982 opende de provincie West-Vlaanderen dit Lijsternest als schrijversmuseum. Dit jaar ging het beheer naar de Vlaamse overheid maar zij beschouwt het beheren van een schrijversmuseum en de bijhorende erfgoedcollectie niet tot haar kerntaken en draagt het provinciaal Streuvelspatrimonium daarom over aan het Letterenhuis van de Stad Antwerpen. Dit museum, opgericht in 1933, oorspronkelijk om de in 1899 aangekochte Consciencecollectie te huisvesten, specialiseert zich verder in het beheer van alle Vlaams literair erfgoed. In 1975 kocht de stad Antwerpen een belangrijk deel van het Streuvelsarchief aan. Daar komt nu nog twintig meter archief en documenten bij en is het schrijversarchief volledig verzameld op een plaats. Daarbij hoort ook een uitgebreide fotoverzameling van enkele duizenden glasplaten en fotoafdrukken. Naast familie en vrienden hebben veel foto’s die Streuvels zelf nam vooral het West-Vlaamse platteland en het boerenleven als thema. Het diende als inspiratie om in zijn romans verwerkt te worden.

Dankzij het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting gaat ook een groot deel van de bibliotheek van Frank Lateur naar Antwerpen. Dat zijn vooral boeken uit de collectie van Paul Thiers met opdrachten van bevriende schrijvers, luxe-edities van eigen werken en enkele oude drukken die hij van zijn oom Guido Gezelle had geërfd.

Het schrijversmuseum Het Lijsternest in Ingooigem blijft als ‘buitenpost’ van het Letterenhuis tijdens het toeristisch seizoen voor iedereen te bezoeken, in de winter kunnen schrijvers er verblijven om inspiratie op te doen. Info: www.letterenhuis.be

Partner Content