Een dubbele oorlog 1939

Polen, ?ód?: in het Joodse getto verplichten de nazi's de joden om de gele Jodenster te dragen.

30 januari

Hitler spreekt de Rijksdag toe: “Als de internationale Joodse financiers erin slagen de naties opnieuw in een wereldoorlog mee te sleuren, dan zal de uitkomst daarvan geen overwinning van het Bolsjewistische Jodendom betekenen maar de uitroeiing van het Joodse ras in Europa.”

1 september

De inval in Polen. In de nazi-sector wonen dan nog meer dan 2 miljoen Joden. De nazi’s veroordelen ze meteen tot dwangarbeid, vanaf 14 jaar. Al snel na de val van Warschau wordt een derde van de inwoners – ruim 330.000 Joden – ingesloten in een zone die niet groter is dan een veertigste van de hoofdstad. Dan het grootste getto van Europa. Er creperen meer dan 5.000 joden per maand. Der Stürmer, de nazikrant van Julius Streicher, zet de situatie op scherp: “Het Joodse volk moet tot en met de wortel worden uitgeroeid. Dan pas verdwijnt de pest uit Polen.”

23 november

Alle Joden ouder dan zes jaar dragen buitenshuis in Polen een gele Jodenster.

1939: Duitsland valt Polen binnen. Luchtafweergeschut beschermt de troepen die een tijdelijke brug bouwen voor de Duitse invallers.
1939: Duitsland valt Polen binnen. Luchtafweergeschut beschermt de troepen die een tijdelijke brug bouwen voor de Duitse invallers.

Partner Content