De Noordzee

Uitgave negende jaargang 5/2018 In de winkel vanaf 25 juli 2018

Nog voor het water kwam, was de Noordzee het kernland van Noordwest-Europa. Het ontwikkelde zich van een uithoek van de antieke, Romeinse wereld, tot centrum van globalisering in de Middeleeuwen. Beslissende invloed voor de latere cultuur waren de vrijheidsdrang van de Friezen, de heldenmoed van de Vikingen en de handelsgeest van de Hanze. Aan de Noordzee ontstonden de koloniale wereldrijken Nederland en Engeland.

SPLIJTZWAM

Gibraltar

Meer dan drie eeuwen geleden verwierf Engeland Gibraltar van Spanje. Terwijl de rotspunt voor de Britten een tastbare herinnering aan een verdwenen wereldrijk is, blijft het voor Spanje een kras op de ziel die door de Brexit opnieuw pijn doet.

PORTRET

Prinses Marianne

Prinses Marianne, dochter van koning Willem I, was een vrijgevochten dame, maar ook vroom en kunstlievend. Ze bouwde een enorm paleis in Silezië, deed aan de lopende band dure aankopen maar was onder de bevolking populair vanwege haar gulheid. Op zoek naar haar sporen in Polen.

UITGELICHT

Dr. Oetker

Een bakkerszoon gaat scheikunde studeren, begint een apotheek waar hij met bakpoeder experimenteert. Hij stopt het resultaat in handige zakjes. De productie wordt slim uitgebreid, een unieke marketing doet de rest: Dr. Oetker wordt een wereldmerk. Maar toen kwamen de nazi’s.

DIGITALE GESCHIEDENIS

Games

Wordt in een doorsnee-game naar hartenlust gemoord, een gameontwikkelaar probeert met een educatieve, geweldloze rondleiding de grandeur van het Oude Egypte in 3D-versie te doen herleven. Adembenemend, maar of de conservatieve onderwijswereld dit omarmt is zeer de vraag.

SPLIJTZWAM Gibraltar
SPLIJTZWAM Gibraltar
PORTRET Prinses Marianne
PORTRET Prinses Marianne
UITGELICHT Dr. Oetker
UITGELICHT Dr. Oetker
DIGITALE GESCHIEDENIS Games
DIGITALE GESCHIEDENIS Games
De Noordzee

Partner Content