De mooiste kastelen van Vlaanderen

Irene Smets en Koen de Langhe (fotografie)

Toeristische & culturele gids

Lannoo, Tielt 2017

384 blz. ? 29,99 ISBN 978 94 014 4037 0

Dit is een verbazend boek voor hen die menen dat het Vlaamse erfgoed wordt verkwanseld. Wat een enorme rijkdom aan woongebouwen! En over het algemeen prima onderhouden. Daar schuilt niet alleen een dikke portemonnee achter, maar ook liefde voor historisch cultuurgoed. Veel in de 19de eeuw verworven (Waals) kapitaal vond zijn weg naar adellijke titels en bijbehorende woonstatus. Samenstelster Irene Smets zet een prestatie van formaat neer want niet alleen is hier een ontzagwekkende hoeveelheid informatie bijeen gebracht, ze weet het geheel toch overzichtelijk en hanteerbaar te houden. Omdat het boek vooral een ’toeristische gids’ wil zijn, is het regio-gewijs ingedeeld, wat het opzoeken van een object in de buurt van je vakantieadres vergemakkelijkt.

Smets vat het begrip ‘kasteel’ ruim op: elke Vlaming kent een ‘ons kasteel’ in zijn dorp of buurt. Vaak is dat meer een buiten- of landhuis, maar al bladerend valt zeker de doorsnee Nederlander van de ene verbazing in de andere.

Het Vlaamse land is eeuwen achtereen oorlogsterrein geweest, reden waardoor veel kastelen na tal van verwoestingen vaak van recente datum zijn, veelal 19de-eeuws. Hoewel de meeste bouwwerken privébezit zijn (spannend om te lezen), valt op dat veel kastelen door provincie of gemeente zijn overgenomen en herbestemd. Dat gebeurt in Nederland nooit: daar bouwt men liever een nieuwe glazen blokkendoos met een levensduur van enkele decennia.

Beknopt en helder wordt van elk object aangegeven of het ‘bezoekbaar’ is, hoe het zit met openingstijden, gidsen, parking, rolstoeltoegankelijkheid, fiets- en wandelmogelijkheden. Naast de 61 topkastelen worden tientallen andere kort genoemd.

Partner Content