De islam in Europa

EERSTE WERELDOORLOG De Wapenstilstand van Compiègne

Christendom en islam delen ruim duizend jaar geschiedenis, getekend door oorlogen, maar ook door uitwisseling van handelswaar, wetenschappelijke kennis en kunst. Zonder de Arabieren in Europa was er bijvoorbeeld geen Renaissance geweest. Hoe vestigde de islam zich in Europa, wat is zijn blijvende invloed?

EERSTE WERELDOORLOG

De Wapenstilstand van Compiègne

In de zomer van 2018 drong ook tot de Duitse legerleiding de onvermijdelijke nederlaag door. Op 11 november tekende Duitsland de wapenstilstand, zonder dat vreemde troepen zijn grenzen waren overgetrokken. Uitputting en dreigende revolutie brachten het land aan de rand van de afgrond.

PORTRET

Leonidas, held of sukkel?

De aanvoerder van Sparta geniet een heldenstatus sinds de historische Slag bij Thermopylae in 480 v.Chr. Aan de E75 van Athene naar Thessaloniki staat op die plek zijn monumentale beeld de Perzen op te wachten. Wat ging er aan die slag vooraf, en wat volgde?

ALLEDAAGSE GESCHIEDENIS

Duct tape

Met deze taaiklevende ferme plakband kan werkelijk bijna alles worden vastgezet. Het zou in de Tweede Wereldoorlog voor het eerst gebruikt zijn door het Amerikaanse leger. Maar is dat wel zo? En wat heeft het Apollo-maanproject er mee te maken?

WEGBEREIDERS

Robert Clive

In maart 1743 vertrok de zeventienjarige Robert Clive voor een reis vol tegenslag naar Madras. Hij begon daar als simpele klerk zonder have of goed, maar vol ambitie. Clive werd wegbereider van de Britse heerschappij in India toen niemand die voorzag.

Uitgave negende jaargang 7/2018 In de winkel vanaf 7 november 2018

PORTRET Leonidas, held of sukkel?
PORTRET Leonidas, held of sukkel?
ALLEDAAGSE GESCHIEDENIS Duct tape
ALLEDAAGSE GESCHIEDENIS Duct tape
WEGBEREIDERS Robert Clive
WEGBEREIDERS Robert Clive
De islam in Europa
De islam in Europa

Partner Content