De industrialisering 1942

Generaal Reinhard Heydrich.

20 januari

De Wannsee-Konferenz. Reinhard Heydrich bespreekt in de rand van Berlijn met anderhalf dozijn nazi-kopstukken de industrialisering van de Endlösung. Hij plant op korte termijn de moord op 11 miljoen Joden, Adolf Eichmann is zijn immer vlijtige secretaris. Na afloop drinken alle deelnemers cognac en roken ze sigaren.

Maart-juni

Er worden meer uitroeiingskampen gebouwd. Vooral in Polen: Belzec opent in maart de poorten, Sobibor in mei en Treblinka een maand later. De gaskamers in de drie kampen draaien aanvankelijk nog op koolstofmonoxide.

13 juli

Onafhankelijk van de vernietigingskampen blijft Reserve-Polizei-Bataillon 101 standrechtelijke executies uitvoeren. Het is een bonte verzameling van doorsneeburgers die vooral aan frontdienst willen ontsnappen. Ze slachten op 13 juli zowat 1.500 joden af in het Poolse dorp Józefów Hun werkdag van 17 uren onderbreken ze enkele malen voor rustpauzes en maaltijden.

27 mei

Heydrich wordt dodelijk gewond bij een aanslag in Praag. Himmler herwint de leiding over de volkerenmoord en inspecteert op 17-18 juli eens te meer de gaskamers van Auschwitz.

November

In de loop van de maand worden minstens 170.000 Joden afgeslacht in en rond Bialystok, in bezet Polen. Overal in bezet gebied gaat de volkerenmoord naar zijn hoogtepunt. Het getto van Mizocz in Oekraïne wordt uitgemoord. Wanneer het kamp Sachsenhausen (bij Berlijn) revolteert tegen de deportatie naar Auschwitz, wordt het uitgemoord.

Progrom in Lviv, juli 1941: een Joods meisje valt in de handen van nazi-sympathisanten. In de stad worden op één maand tijd 6000 Joden vermoord.
Progrom in Lviv, juli 1941: een Joods meisje valt in de handen van nazi-sympathisanten. In de stad worden op één maand tijd 6000 Joden vermoord.

Partner Content