De eerste pogrom 1938

Kristallnacht in Linz, Oostenrijk, november 1938: Joodse vrouwen worden tentoongesteld met een kartonnen bord waarop staat te lezen "Ik word uitgesloten van de Volksgemeinschaft".

12-13 maart

Oostenrijk omarmt de Anschluss. De enige vuurwapens die dan worden gehoord, zijn die van Joden in Wenen die zelfmoord plegen. Himmler bouwt het kamp Mauthausen bij Linz.

5 oktober

De nazi’s stempelen Joodse paspoorten voortaan met een rode ‘J’.

27 oktober

De eerste deportaties. Het zint Hitler niet dat veel Joden weifelen om nazi-Duitsland te ontvluchten. Hij zet minstens 17.000 Pools-Duitse Roden op de trein. Be mogen één koffer meenemen. De Polen laten 4.000 ontheemden binnen. De duizenden anderen zitten maandenlang vast in het niemandsland aan de grens. Er vallen doden.

9-10 november

De Kristallnacht. Twee dagen tevoren wordt in Parijs een Duitse derderangs-diplomaat dodelijk verwond door een Pools-Duitse vluchteling van wie de familie al lang vastzit aan de Pools-Duitse grens. Ogenschijnlijk tijdens een spontane uitbarsting van haat, maar in werkelijkheid doordacht opgezet, worden er zowat 1.400 synagogen platgebrand. Duizenden winkels en bedrijven van Joden worden verwoest. Deze terreuroperatie ontleent zijn naam aan de glasscherven op straat. Er worden tijdens deze eerste pogrom 91 Joden vermoord. En er worden er zowat 30.000 afgevoerd naar de latere dodenkampen.

Partner Content