Gerolf Annemans stelt ‘Hoofdstad-manifest’ voor

© Belga

‘Brussel kan enkel als hoofdstad van onafhankelijk Vlaanderen overleven’, zegt Vlaams Belangvoorzitter Gerolf Annemans.

Volgens het “Hoofdstad-manifest” van Vlaams Belang, dat werd voorgesteld op de nieuwjaarsreceptie, wordt Brussel de tweetalige hoofdstad van een onafhankelijk Vlaanderen. “Onze Brusselstrategie is er een van stapsgewijs evolueren naar een in de economische realiteit ingepaste natuurlijke hoofdstad van het omringende Vlaanderen”, aldus Annemans.

De nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang vond in tegenstelling tot de traditie niet plaats in Antwerpen, maar op een boot in de haven van Brussel.

Mekkeren over confederalisme

Terwijl de Vlaamse partijen “als een stelletje spierloze en tandeloze amateurs” mekkeren over de precieze inhoud van het begrip confederalisme, zijn de Franstaligen klaar voor de confrontatie met een duidelijke strategie en tactiek, waarschuwt de Vlaams Belangvoorzitter.

Hij verwijst naar Paul Magnette, toen die nog geen PS-voorzitter was, die in Le Soir niet langer sprak van de gemeenschap Wallonië-Brussel, maar van de Waals-Brusselse natie. “Een totaal nieuw en voor ons gevaarlijk begrip”, omdat hij niet langer in termen van staatshervorming, maar van staatsvorming spreekt, aldus Annemans. Ook in de kerstboodschappen van koning Albert en premier Di Rupo stond volgens hem het concept Wallo-Brux, waarbij Wallonië en Brussel een Franstalige eenheid vormen, centraal, terwijl cdH-voorzitter Lutgen het had over een eeuwigdurende band tussen Wallonië en Brussel.

Vlaanderen heeft Brussel nodig

Met het Hoofdstad-manifest wil het Vlaams Belang komaf maken met de stelling dat de optie Vlaamse onafhankelijkheid onmogelijk is omwille van Brussel. “We bepleiten een flexibele strategie die de Vlaamse onafhankelijkheid los ziet van een onmiddellijke of voorafgaande oplossing van de Brusselkwestie, maar die wel uitgaat van het feit dat Vlaanderen hier zijn hoofdstad heeft en zal behouden.” Brussel moet voor Gerolf Annemans een aanbod krijgen dat de Brusselse identiteit respecteert, maar Brussel integreert. Brussel heeft Vlaanderen nodig, maar Vlaanderen heeft ook Brussel nodig, klonk het.

Brussels parlementslid Dominiek Lootens zei fier te zijn dat Vlaams Belang definitief wil afrekenen met de minimalistische Brusselbenadering die weegt op de schouders van de Brusselse Vlamingen en op de toekomst van heel Vlaanderen.

In het Hoofstad-manifest verwerpt het Vlaams Belang zowel het idee van een Waals-Brusselse natie – een enclave in Vlaanderen zal internationaal nooit aanvaard worden -, als dat van een alleenstaand gewest Brussel – economisch niet leefbaar. Daarom kiest de partij voor “Brussel als de enige tweetalige stad van Vlaanderen, waar respect zal bestaan voor taal- en culturele rechten van de Franstalige inwoners”.

Alleen Vlaanderen kan Brussel onderhouden

Het is van levensbelang voor Brussel dat het zich bij het wegvallen van België kan blijven manifesteren als hoofdstad van een ruimer geheel, luidt het in het manifest. Volgens Vlaams Belang kan alleen Vlaanderen met zijn 6,5 miljoen inwoners, van wie er 235.000 in Brussel werken, de nodige financiële slagkracht en de nodige kritische massa leveren om een hoofdstad als Brussel verder te blijven onderhouden.

Maar een onafhankelijk Vlaanderen heeft Brussel ook nodig: zowat alle belangrijke Vlaamse instellingen zijn in Brussel gevestigd; Brussel is een tewerkstellingspool voor Vlaanderen en genereert 8 procent van het Vlaamse bbp; Brussel is een verkeersknooppunt voor Vlaanderen; en Brussels is Vlaanderens venster op de wereld.

De Brusselse Franstaligen zullen dezelfde rechten genieten als alle andere Vlamingen. Daarnaast zullen ook hun gemeenschapsrechten erkend en beschermd worden, zoals het recht op bescherming van de taalwetgeving, op een eigen cultuurbeweging, onderwijs van en in de eigen taal, het recht op bediening in het Frans in de sociaal-rechteijke gemeenschapsmateries en in die inzake gezondheid. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content