Gerolf Annemans niet akkoord met Vlaams Belang-‘waarnemers’ op de Krim

Vlaams belang-voorzitter Gerolf Annemans © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans is er niet over te spreken dat drie van zijn parlementsleden toch als ‘waarnemers’ naar de Krim trokken. Hij vermoedt dat die reis betaald werd door Vladimir Poetin. Een van de VB’ers was overigens dronken tijdens de waarnemersmissie.

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans is niet te spreken over zijn drie parlementsleden die als ‘waarnemers’ naar de Krim trokken. Hij vermoedt dat die reis betaald werd door Vladimir Poetin. Een van de VB’ers was overigens dronken tijdens de waarnemersmissie. Annemans wil geen reactie meer geven. ‘Deze reis heeft niets met het Vlaams Belang te maken.’

Het Vlaams Belang werd – samen met het Front National van Marine Le Pen, de PVV van Geert Wilders en de FPÖ van wijlen Jorg Haider – uitgenodigd om als ‘waarnemer’ op te treden bij het referendum op de Krim. Voorzitter Gerolf Annemanszei dat zijn partij ‘zeker niet’ zou ingaan op de uitnodiging van de ngo Eurasian Observatory for Democracy and Elections (EODE). Volgens De Standaard is die organisatie gelinkt aan het Kremlin.

Jan Penris, Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang
Jan Penris, Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang© Belga

Toch volgde na de formele weigering van Annemans de mededeling van parlementsleden Jan Penris, Frank Creyelman en Christian Verougstraete dat zij zouden ingaan op de uitnodiging – die door Le Pen ‘niet choquerend en eerder banaal’ genoemd werd. Het klonk dat hun voorzitter op de hoogte was. ‘We gaan kijken of alles eerlijk verloopt. Bij onregelmatigheden hebben we geen geloof in het referendum,’ zei Vlaams parlementslid Penris.

Een en ander lijkt minder goed afgesproken te zijn dan Penris beweerde. In Reyers Laat zei Annemans dat zijn partij niet akkoord gaat met het bezoek. ‘Zij zijn niet gezonden door de partij. Het is ook niet in overleg met ons gebeurd. Wij hebben daar niets te zoeken.’

Annemans: ‘Reis vermoedelijk door Poetin betaald’

Annemans denkt dat de reis van zijn parlementsleden betaald werd door Russisch president Vladimir Poetin. Wat een probleem is als je een waarnemersopdracht goed wil vervullen, aldus de VB-voorzitter: ‘Internationaal waarnemen doe je volgens bepaalde regels, volgens objectieve normen. Dan wordt men natuurlijk niet uitgenodigd en betaald door Poetin zelf. Ik vermoed dat dat gebeurd is, aangezien het niet op kosten van Vlaams Belang was.’

Volgens De Standaard wil Annemans niets kwijt over eventuele sancties.

Creyelman dronken tijdens waarnemersmissie

Frank Creyelman (Vlaams Belang)
Frank Creyelman (Vlaams Belang)© Belga

Het verhaal kreeg bovendien een bedenkelijke draai na een tweet van Rusland-correspondent Olaf Koens, die onder meer voor de Volkskrant en De Morgen verslag uitbrengt: ‘En voor mijn Vlaamse vrienden, ‘waarnemer’ Frank Creyelman zat om kwart voor tien al met een pintje. Wist niet wat ‘ie vandaag moest doen.’

De Morgen kreeg dat ook bevestigd door de Britse Channel 4-reporter Lindsay Hillsum. Volgens haar wankelde Creyelman en was hij dronken. ‘Net op Vlaamse separatistische referendumwaarnemers gestoten. ‘Bent u ok?” vroeg ik. ‘Neen.’ ‘Wat is er aan de hand?’ ‘Dronken’, antwoordde hij wankelend”. De Morgen kreeg geen reactie van Creyelman los.

Aan Knack.be zegt Annemans dat dit voor hem bewijst dat de drie parlementsleden een persoonlijk bezoek brachten aan de Krim. ‘Dit heeft niets met het Vlaams Belang te maken,’ benadrukt hij.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Parlementslid Poetin op congres met Vlaams Belang

Eind 2013 was Annemans zelf nog te zien in het gezelschap van een parlementslid van Poetins partij Verenigd Rusland.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op een congres waar een anti-EU-alliantie van onder meer Geert Wilders, Marine Le Pen, Lega Nord, FPÖ en het Vlaams Belang vorm moest krijgen, was ook Viktor Zubarev aanwezig. Die was uitgenodigd door de Lega Nord. Die extreemrechtse Italiaanse partij zei toen aan NRC dat ze ‘enkele gemeenschappelijke opvattingen hebben over migratie en gezinspolitiek’ met Poetins partij. Annemans zei de man niet te kennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content