Gerechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij VRT

Er is een onderzoeksrechter aangesteld om mogelijk gesjoemel te onderzoeken met contracten of overheids­opdrachten bij de open­bare omroep VRT. Dat schrijft de krant De Tijd vrijdag op gezag van het Brussels parket. ‘Maar het parket kan geen verdere informatie geven’, zegt woordvoerster Katrien Meulemans aan de krant.

Een onderzoeksrechter kan meer verregaande onderzoeksdaden stellen dan het parket. Hij moet zowel bewijzen tegen (à charge) als voor (à décharge) alle betrokken partijen verzamelen, wat garanties biedt op een objectief onderzoek. De VRT geeft momenteel geen commentaar.

De bal ging aan het rollen door een forensisch onderzoek van Audit Vlaanderen, het agentschap dat toezicht houdt op de Vlaamse administratie. In februari vorig jaar raakte bekend dat Audit Vlaan­deren een onderzoek voerde naar de manier waarop de VRT exclusiviteitscontracten sloot.

Het rapport dat eind vorig jaar uit dat onderzoek volgde, bleef vertrouwelijk om de privacy van de betrokken partijen te beschermen en om de commerciële belangen van de VRT niet te schaden. Wel raakte bekend dat het een hele reeks pijnpunten blootlegde bij verschillende afdelingen van de VRT. Twee eerdere audits hadden ook al problemen aan­gekaart bij de openbare omroep.

Partner Content